Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Nastavljena sjednica Skupštine Glavnog grada: Odbornici o izgradnji Sajmišta i Multifunkcionalne dvorane

Sjednica je juče prekinuta zbog nedostataka kvoruma. Na jučerašnjoj sjednici formiran je novi klub odbornika “Pokret za Podgoricu”, koji čini pet bivših odbornika Pokreta Evropa sad.

U toku je sjednica Skupštine Glavnog grada, koja je počela juče.

Sjednica je juče prekinuta zbog nedostataka kvoruma. Na jučerašnjoj sjednici formiran je novi klub odbornika “Pokret za Podgoricu”, koji čini pet bivših odbornika Pokreta Evropa sad.

Tok sjednice:

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o određivanju lokacije za izgradnju objekata – Sajmište i Multifunkcionalna dvorana.

“Smatramo da je Sajmište jedno od najvažnijih razvojnih projekata koji mogu da pokrenu ovaj grad naprijed. Parcele se nalaze preko puta Plantaža i riječ je o parcelama koje mogu na najbolji način da se iskoriste”, kazao je Stefan Vešović iz odborničkog kluba Demokratski front – Prava Crna Gora – Radnička partija.

On je naveo da je budžetom opredijeljen iznos za izradu projekta za objekat sajmišta.

Odbornik Andrija Klikovac (DPS) upozorio je da treba sačekati da se Ustavni sud izjasni o inicijativi gradonačelnice u vezi Biznis zona, te da je sajmište već planirano na parcelama koje pripadaju biznis zonama.

“Privrednici koji su učestvovali na konkursima dali su bankarske garancije i oročili su određena sredstva, a sada imamo nevješte pokušaje da se riješe problemi sa konkursima”, kazao je Klikovac.

Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa sad istakao je da je nelogično da se zemlja daje za cent po metru kvadratnom.

“Sama odluka o Biznis zonama je pred Ustavnim sudom, a bez obzira na odluku Ustavnog suda, mislim da treba da idemo ka tome ne dozvoljavamo da tako jeftino dajemo našu gradsku zemlju. Mislim da možemo naći zajedničko rješenje sa privrednicima. Gradonačelnik Vuković i tadašnja gradska uprava su trebali da razmišljaju o tome da li to što zemlju daju besplatno, odnosno za jedan cent po metru kvadratnom, mogu to da rade i daju na takav način. Privrednici su bili svjesni da to tako ne mogu da daju, jer nijesu imali saglasnost Ministarstva, onda ni oni ne žele da ulaze u takav posao. Pitam gospodina Klikovca da li zemljište koje vrijedi minimum 300 eura po metru kvadratnom, treba nekome dati za cent po metru kvadratnom”, kazao je Čarapić.

Klikovac je naveo da Čarapić spinuje, te da se zemljište ne daje, već izdaje u dugoročan zakup.

“Najveći poraz ove lokalne uprave je što čačkalica neće biti zabodena na ovim lokacijama i nećete omogućiti intezivni razvoj Glavnog grada”, istakao je Klikovac.

Čarapić je objasnio da bi Glavni grad za 30 godina od ovog zemljišta dobio svega 100.000 eura, te da je nedopustivo da se zemljište nekome daje po cijeni od cent po kvadratu.

Vešović je, odgovarajući Klikovcu, kazao da se ove parcele nalaze van biznis zona.

“Ove četiri parcele su oko 28.000 kvadrata. Naši prethodnici u vlasti su zamislili da ovu površinu naplate 280 eura godišnje. To je 280 eura za zemljište na vrhunskoj lokaciji. Dugoročni zakup je 30 godina, pa slobodno računajte koliko je to novca. Parcele prilično dobro izgledaju i veoma lako ih je komunalno opremiti, pa bi i ta ulaganja bila mizerna”, kazao je Vešović.

Klikovac navodi da je slična priča bila i u vezi Porto Montenegra, Luštice i Porto Novog, kada se zamjeralo Vladi što je dala na valorizaciji ta područja.

“Danas predstavnici ove vlasti, su se utrkivali kada će poći u Porto Montenegro da presječu crvenu vrpcu ili da se slikaju. Isto su pričali kao i vi. Vi stvarate najveći trošak za Glavni grad. Umjesto za tri godine da imamo izgrađena i postrojenja, objekte… da Glavni grad ima brojne prihode od poreza na nepokretnosti, da zaposlimo nove ljude, da država ubira nove prihode. To su milioni eura, a od tog novca mogli bi da radimo puteve, škole…”, kazao je Klikovac.

Odbornik Slobodne Crne Gore Boban Radević pitao je Klikovca kako je moguće da predstavljaju biznis kao vrhunsku stvar, te da su ih dobijali projatelji Mila Đukanovića.

“Kako je uopšte moguće da firma sa osnivačkim kapitalom od 5.000 eura, izađe u javnost i kaže da će da pokrije troškove i uloži 115 miliona eura”, pitao je Radević.

Andrija Klikovac je poručio Radeviću da pita Aleksandra Vučića kako su u Srbiji dijeljene biznis zone jer njima “aplaudira”.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve