Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Nema dogovora; Abazović: Napravili smo ustupke, tražimo da pokrivamo sektor bezbjednosti i kontrolni paket sa SNP-om u vladi

''Mi tražimo da pokrivamo sektor bezbjednosti i da u vladi imamo kontrolni paket sa SNP-om'', kazao je premijer u tehničkom mandatu i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović na konferenciji za medije nakon završetka sastanka večeras u parlamentu

Večerašnji satstanak predstavnka stare parlamentarne većine završen je bez dogovora o mandataru.

”Mi tražimo da pokrivamo sektor bezbjednosti i da u vladi imamo kontrolni paket sa SNP-om”, kazao je premijer u tehničkom mandatu i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović na konferenciji za medije nakon završetka sastanka večeras u parlamentu, najavljujući da će sastanak nastaviti sjutra ujutro u 10 sati.

– To znači da imamo jedno ministarstvo više u odnosu na ostale da bi ministri u vladi ostali koji su sada. Niko nas ne može više dovesti u situaciju da poremetimo međunarodni položaj Crne Gore i unutrašnju situaciju u državi samo da bi se neki hirovi zadovoljili – naveo je Abazović.

Na pitanje koji su to zahtjevi koji bi poremetili međunarodnu reputaciju Crne Gore kazao je da ne želi da odgovori na to pitanje i da su to opštepoznate stvari.

– URA je pretrpjela ogromne napade ali nije ni u jednom trenutku poremetila spoljnopolitičke principe Crne Gore – ocijenio je Abazović.

Većina koja je srušila vladu trebalo je, kako je dodao, da napravi novu.

– Ako ne možemo da se dogovorimo dajte da izaberemo sudiju Ustavnog suda i da idemo na izbore – naveo je Abazović.

Napravili su, kako je naglasio, ustupke.

– Nema Dritana Abazovića, nema dogovora za pet minuta, nema ni imena kandidata za predsjednika Skupštine. Evo prihvatamo – logično je da bude iz DF – dajte ime – rekao je Abazović.

Tačno je, dodaje, da su jako blizu, da niko nije iznio negativan stav da Miodrag Lekić bude mandatar.

Izjava jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića je, prema njegovim riječima, bila krajnje korektna.

– Pominjali su se i drugi kandidati, pomenuta je i Vanja Ćalović. Bilo je različitih interpretacija. Ono što je bilo ranije da je prepreka to što Abazović neće da da fotelju, to prepreka nije. Imamo zahtjeve, jedini smo ih pošteno iznijeli uz kolege iz DF-a – rekao je Abazović.

Niko od kolega sem DF-a, prema njegovim riječima, ne govori šta tačno želi, kako vidi vladu, resore…

Misle, kako je dodao, da treba da zavlada princip da ne mogu samo oni da predlažu stvari.

– Odrekli smo se mjesta premijera. Naš je prijedlog da DF i Demokrate ako nijesu zadovoljni našim prijedlogom ponude nešto što misle da je fer i mi ćemo vrlo brzo odlučiti da li nam je to prihvatljivo. Evo mi smo pravili ustupke i drugi su, osjeća se velika fleksibilnost kod DF-a. Mislim da je Mandić dobro vodio pregovore – ocijenio je Abazović.

Vratili su se, ističe, za sto.

– Imamo svoje zahtjeve. Mi vodimo borbu protiv kriminala i korupije sa uspjehom. Bilo je riječi da možemo da se dogovorimo za pet minuta ako ne bude problem Abazović, evo nije više problem pa ne možemo da se dogovorimo za pet minuta – istakao je Abazović.

Sjutra, kako je najavio, neće biti na sastanku zato što ima obavezu koju nije moguće odložiti.

– Najvažnije od svega i to je dio koji dio kolega ne želi da shvati ili namjerno opstruira – to je da se nastavi borba protiv kriminala i korupcije – istakao je Abazović.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić ocijenio je da dogovor mora biti postignut.

– Čuli ste stav Abazovića da želi sektor bezbjednosti i kontrolni paket, kako se to zove ako ne uslovljavanje. Tražili smo danas da stavimo potpise da Lekić bude mandatar, kolege iz URE su rekli da može ali da se dogovirmo koliko će ko imati ministarstava – kazao je Milačić i dodao da se zalaže za to da skupe to potpise i da ih sjutra ponesu predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, a da Lekić onda dogovara strukturu vlade.

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da su danas svjedočili nastavku pregovora u kojima partija koju predvodi učestvuju veoma iskreno i konstruktivno

– Ovo dani za nama potvrdili su da nije tačno da će Demokrate završiti u koaliciji sa DPS-om i da će prekrojiti narodnu volju građana, kao što su pojedini tvrdili. Otišli su i korak dalje i tvrdili da sa 50 glasova hoćemo da riješimo VDT i ta teza je pala u vodu i pokazala se kao spin – naveo je Bečić.

Sa jedne strane, prema njegovim riječima, imate konstantne i kontinuirane ucjene, blefove, i to ne sada nego od kraja 2020. godine.

– Sjetite se da smo i tada pregovarali i onda je neko rekao da može samo ekspertska vlada. Mi smo i to prihvatili – kazao je Bečić.

Podsjetio je i da su podržali rekonstrukciju prošle godine, a da su onda oni koji su ih upućivali na dogovor opet rekli da ne može i srušili svoju ekspertsku vladu i formirali svoju vladu sa DPS-om.

– Takvim ucjenama svjedočimo i danas, ali im pristupamo konstruktivno – istakao je Bečić.

Podsjetio da se odriču i mjesta premijera i predsjednika Skupštine, a da su nakon toga predložili da te funkcije pokriju žene koje bi bile “mjera pomjerenja”.

Onda su, dodaje, jutros saopštili: “Nema problema, može i muškarac i žena samo da nijesu bili u aranžmanu sa DPS-om”.

– Nakon sati razgovora došli smo do tačke spajanja, iako to nije bio naš prijedlog. I šta se desilo, nakon što smo prihvatili Lekića i nakon što su to uradili i svi prisutni i ja ponudio da istog trenutka stavimo potpise i dostavimo ih Đukanoviu opet se desio korak nazad kolega iz URE – naveo je Bečić.

Sastanak lidera stare parlamentarne većine nastavljen je večeras u 21.45 sati u Skupštini Crne Gore, iako prvobitno zakazan za 21 sat.

Lideri stranaka čekali su dolazak predsjednika Građanskog pokreta URA i premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, koji je bio na konvenciji te partije. Abazović je oko 21.40 stigao u zgradu parlamenta.

Ranije danas jedan od lidera DF-a Andrija Mandić izjavio da je koalicija koja je pobijedila na parlamentarnim izborima 30. avgusta na današnjem sastanku napravila veliki iskorak, ističući da su postigli visok stepen saglasnosti da mandatar bude Miodrag Lekić.

Prvom dijelu sastanka prisustvovali su lideri i funkcioneri partija “stare većine”: Andrija Mandić (Nova), Milan Knežević (DNP), Aleksa Bečić (Demokrate), Dragan Krapović (Demokrate), Danilo Šaranović (Demokrate), Vladimir Joković (SNP), Dritan Abazović (GP URA), Miloš Konatar (GP URA), Zoran Mikić (GP URA), Miodrag Lekić (Demos), Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora), Marko Milačić (Prava Crna Gora), Maksim Vučinić (Radnička partija) i Srđan Pavićević (CIVIS).

Stara parlamentarna većina već je održala četiri sastanka, ali dosad nije postigla dogovor o formiranju nove vlade i izboru skupštinskog rukovodstva.

Predsjednik Milo Đukanović sjutra otpočinje konsultacije s partijama o mandataru za sastav vlade, kog, prema Ustavu, mora predložiti do 19. septembra.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lea
14.09.2022-23:57 23:57

Volja gradjana, sta je sa voljom gradjana o drzavnom statusu, ta se volja ne mijenja zavisno od toga ko je u vladi, prevarama se doslo do toga da su glasove dobili u uri, koja nema ni jednog svog clana, neko novo drustvo radi ovo sto vidimo

Naroz
15.09.2022-01:40 01:40

Nemojte da se svadjate, vas je izabro naaarod. Ooostroga vi i svetog Vaaasilija (odje se treba ustati i prekrstiri tri puta). Naaarod vi je davo pare da pobiijedite. Naaarod iz Rusije DF-u. Naaarod iz Škaaljara Čaakiju Lekiću… Ko je Čaki Lekić? Neeemojte!

Boomerang
15.09.2022-02:33 02:33

može li vulin biti mandatar..ili neka tetka

MUSTAFA
15.09.2022-09:15 09:15

Dajte vojvodi cetnickom MANDICU da bude mandatar -Viditeli kud ste krnuli ne gledali se kaki ste -da vas ni USA-EU nece da vidi!