Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Najveće svjetske sile se složile za zaštitu vještačke inteligencije od zloupotrebe

Sporazum, iako neobvezujući, naglašava ključne preporuke poput praćenja zloupotrebe sistema vještačke inteligencije, zaštite podataka od špijuniranja i provjere dobavljača softvera

Sjedinjene Države, Velika Britanija i više od deset drugih nacija dogovorile su sveobuhvatan međunarodni sporazum za zaštitu vještačke inteligencije (AI) od zloupotrebe.

Ukupno 18 zemalja, uključujući Njemačku, Italiju i Singapur, predstavilo je dokument na 20 stranica u kojem se ističe potreba da sistemi vještačke inteligencije budu napravljeni bezbjedni po dizajnu, dajući prioritet bezbjednosti u njihovom razvoju i implementaciji.

Sporazum, iako neobvezujući, naglašava ključne preporuke poput praćenja zloupotrebe sistema vještačke inteligencije, zaštite podataka od špijuniranja i provjere dobavljača softvera. Džen Isterli, direktorka Agencije za sajber bezbjednost i bezbjednost infrastrukture SAD-a, istakla je važnost davanja prioriteta bezbjednosti tokom faze dizajna sistema vještačke inteligencije.

“Ovo je prvi put da smo videli potvrdu da te mogućnosti ne bi trebalo da se odnose samo na kul funkcije i kako brzo možemo da ih plasiramo na tržište”, pojasnila je Isterli.

Prioritet je bezbjednost, a ne brzo plasiranje na tržište

Smjernice se bave zabrinutošću zbog sprječavanja toga da tehnologija vještačke inteligencije padne u pogrešne ruke, a predlaže prakse poput sprovođenja bezbjednosnih testiranja prije objavljivanja novih AI modela. Smjernice ipak ne ulaze u sporna pitanja u vezi s odgovarajućom upotrebom vještačke inteligencije ili etičkim razmatranjima o prikupljanju podataka za uvježbavanje modela vještačke inteligencije.

Iako je globalna zajednica pokrenula razne inicijative za oblikovanje razvoja vještačke inteligencije, mnogima nedostaju značajni mehanizmi sprovođenja. Sporazum odražava rastuću svijest o uticaju vještačke inteligencije na industriju i društvo, priznajući potrebu za davanjem prioriteta bezbjednosti nad ubrzanim pristupom tržištu.

Usred rastuće zabrinutosti o mogućim negativnim posljedicama vještačke inteligencije, uključujući prijetnje demokratskim procesima i premještanje radnih mesta, zemlje poput Evrope preduzele su korake u regulisanju vještačke inteligencije. Francuska, Njemačka i Italija postigle su konsenzus o regulisanju osnovnih modela vještačke inteligencije “obveznom samoregulacijom pomoću kodeksa ponašanja”.

Uprkos naporima administracije američkog predsjednika Džoa Bajdena u zagovaranju regulisanja vještačke inteligencije, podijeljeni Kongres SAD-a postigao je tek ograničen napredak. U oktobru je Bijela kuća objavila izvršni nalog s ciljem ublažavanja rizika od vještačke inteligencije za potrošače, radnike i manjine uz istovremeno jačanje nacionalne bezbjednosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve