Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Najavljuju amandmane na član o terminu popisa

Premijeru se otvara mogućnost da, u slučaju da u narednih 13 dana ne budu ispunjeni uslovi iz sporazuma, kaže kako su mu ''ruke vezane'' i kako se popis, bez obzira na zadovoljenje uslova, mora realizovati - u zakonom predviđenom terminu.

Predstavnici opozicije zahtijevaće da se iz predloženih izmjena Zakona o popisu, koje su u četvrtak predate u skupštinsku proceduru, izuzme član koji predviđa tačan datum početka popisa stanovništva, saznaje Pobjeda.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o popisu predviđeno je zakonsko definisanje termina održavanja te statističke procedure u periodu od 30. novembra do 15. decembra, sa mogućnošću produženja za 15 dana usljed eventualnih „vremenskih nepogoda, nedovoljnog broja popisivača ili drugih opravdanih okolnosti“.

Time se, kako je Pobjeda već pisala, obesmišljava sporazum o uslovima za sprovođenje popisa koji je predložio premijer Milojko Spajić, a opozicija u načelu prihvatila.

Premijeru se time otvara mogućnost da, u slučaju da u narednih 13 dana ne budu ispunjeni uslovi iz sporazuma, kaže kako su mu „ruke vezane“ i kako se popis, bez obzira na zadovoljenje uslova, mora realizovati – u zakonom predviđenom terminu.

Opoziciji su, prema saznanjima Pobjede, neprihvatljive izmjene Zakona u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje termina popisa.

Naši izvori iz opozicionih redova kažu da su premijeru Spajiću u četvrtak tražili povratnu informaciju vezanu za izuzeće spornog član predloženog zakona, ali da odgovor još nijesu dobili.

– Razmatramo mogućnost da amandmanski djelujemo – kazao je izvor Pobjede iz vrha opozicije.

On zaključuje i da je opozicija odlučna da u predstojećem popisu stanovništva ne učestvuje ukoliko do početka te statističke procedure ne budu ispunjeni svi njihovi uslovi.

To je, u međuvremenu, i zvanično potvrdio i poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević.

– Pošteno i jedino racionalno je održati popis nakon što se svi uslovi ispune, ne prije toga. To je u prirodi svakog poštenog dogovora – saopštio je Rakočević.

Dok u Crnoj Gori vlast zavisi od Demokratskog fronta, kako je rekao, prema građanima i društvenom interesu imaju obavezu da traže ispunjenje uslova i realizaciju dogovora, a ne da vjeruju na riječ.

– Zbog čega smo došli do situacije da gospodin Spajić odgodi popis i prihvati zahtjeve opozicije, civilnog sektora i nacionalnih savjeta? Odgovor je jednostavan, utvrdilo se nedvosmisleno da je vlada Dritana Abazovića pripremala popisnu prevaru. U toj namjeri je svoju ulogu imao i Monstat. Najmanje su dva razloga za tu tvrdnju. Prvi, Monstat je tvrdio da ne fali popisivača, da bi se potom utvrdilo da fali hiljadu i sedamsto popisivača. Drugi je tvrdnja da će odgađanje popisa koštati državu milione eura, da bi se potom utvrdilo da odgađanje ne košta niti jedan euro – naveo je Rakočević.

Ocijenio je kako treba pohvaliti namjeru premijera Spajića da se uslovi za održavanje legalnog i transparentnog popisa prihvate, ali i podvukao da nije realno očekivati od građana da vjeruju na riječ djelovima sistema koji su, kako je naveo, bili uz Abazovića kad je pripremao popisnu prevaru, a koji će učestvovati u sprovođenju popisa.

– Posebno imajući u vidu da su glavni politički akteri pripremane popisne prevare na čelu Skupštine Crne Gore, rukovodioci u brojnim opštinama i na značajnim mjestima u državnom sistemu – zaključio je Rakočević.

Bečić: Stepen kontrole veći nego 2011. godine

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić ocijenio je da je stepen kontrole popisnog procesa značajno veći nego što je to bio slučaj tokom prethodnog popisa stanovništva 2011. godine.

– To jeste istinski statistički proces. Ja sam uvijek za transparentnost i za kontrolu, da predstavnici opozicije i nacionalnih manjina budu uključeni i na lokalnom nivou. Najveća inovacija je softver, koji će se izrađivati uz aktivnu kontrolu opozicije, da sjutra svi imaju mogućnost da provjere da li ona popisnica koja im je ostala odgovara onome što je u sistemu. Potpuna kontrola, nema tenzija, statistički proces, nek se svako izjašnjava kako hoće – poručio je Bečić.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve