Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Na litijama u 12 gradova večeras bilo oko 29,5 hiljada građana

Na proteestnim okupljanjima proitv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje organizuje Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, koja su organizovana u 12 gradova, prema nezvaničnim saznanjima iz Uprave , bilo je ukupno oko 29.500 građana

Na proteestnim okupljanjima proitv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje organizuje Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, koja su organizovana u 12 gradova, prema nezvaničnim saznanjima iz Uprave , bilo je ukupno oko 29.500 građana.

foto MCP

Protestna okupljana su organizovana u Andrijevici, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Herceg Novom, Kotoru,  Nikšiću, Podgorici, Pljevljima, Plužinama, Plavu, Žabljaku.

Prema nezvaničnim podacima, U podgorici se okupilo 11.000 građana, Herceg Novom-1.000, Kotor-600, Pljelja-3.500, Žabljak-300, Nikšić-4.000, Plužine -150, Berane-3.000, Plav -300, Andrijevica-150, Bijelo Polje 2.300, Bar-3.200.

Moleban je održan u podgoričkom sabornom hramu, gdje je narod mogao da cjeliva omofor i krst Svetog Vasilija Ostroškog.

U Bijelom Polju organizovana je litija od Crkve Svetog Petra i Pavla do Crkve Cvetog Nikole. Beranci su od Hrama Sv. Simeona Mirotočivog u centru grada prošetali do manastira Đurđevi stupovi, gdje se služio moleban.

Mojkovčani su u molitveni hod krenuli od Crkve Svete Blagovijesti u Poljima do Hrama Hristovog Roždestva u Mojkovcu.

Litije su išle i od Šavnika ka Nikšiću i Plava ka Murinu.

Moleban se služio i u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj, a Novljani su potom šetali do hrama Svetog arhangela Mihaila na Belavisti.

Litiju ulicama Pljevalja večeras je predvodio episkop mileševski Atanasije.

Podsjetimo, na današnjem sastanku direktora Uprave policije Veselina Veljovića i predstavnika Mitropolije crnogorsko primorske dogovoreno je da će policija ubuduće obezbjeđivati sve skupove prijavljene u skladu sa  zakonima i utvrđenim procedurama.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve