Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Mugoša: postoji značajan prostor za unaprjeđenje prava žena u svim aspektima društvenog života

Ocijenio je da su u dijelu političkog učešća žena i učešća u izbornom procesu, podaci daleko od zadovoljavajućih

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša istakao je, povodom Međunarodnog dana žena, da postoji značajan prostor za unaprjeđenje prava žena u svim aspektima društvenog života u Crnoj Gori.

Ocijenio je da su u dijelu političkog učešća žena i učešća u izbornom procesu, podaci daleko od zadovoljavajućih.

“Kada je u pitanju izborna administracija u Crnoj Gori, među članovima Državne izborne komisije je 20 odsto žena, dok su samo dvije žene na čelu opštinskih izbornih komisija, od ukupno 24″, kazao je Mugoša.

On je poručio da prilikom izmjena izbornog zakonodavstva treba afirmisati konkretne mjere koje će unaprijediti položaj žena.

“Ovdje prije svega mislim na izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim bi se propisalo da se među svaka tri kandidata na listi mora naći pripadnica manje zastupljenog pola, kao i da na listi mora biti najmanje 40 odsto žena”, naveo je Mugoša.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena on je istakao da je politička participacija dio šire političke kulture i da se mora posmatrati u kontekstu opšteg demokratskog razvoja:
“Zbog toga je neophodno da donosioci odluka prepoznaju faktore koji dovode do strukturnih društvenih barijera koje demotivišu žene da uzmu veće učešće u izbornim procesima. Nadam se da će se prilikom najavljene izborne reforme pokazati potreban senzibiltet za ovo pitanje i suštinsko oprediljeljenje za primjenu progresivnih uporednih praksi u cilju ostvarenja rodne ravnopravnosti”.

Predsjednik i sekretar Državne izborne komisije Nikola Mugoša i Nikola Dedeić sa saradnicima učestvovali su u Osmomartovskom maršu kojim se obilježava Međunarodni dan žena u organizaciji “Centra za ženska prava”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve