Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Mugoša: Inauguracija bi trebala da bude u Prijestonici, ne podržavam negativan odnos prema Cetinju i Cetinjanima

''Taj svečani čin pripada prijestonici Crne Gore zbog njenog istorijskog i kulturnog značaja''

Protekle dvije i po godine obilježene su revanšizmom – političkim i ideološkim, kazao je poslanik SD-a Boris Mugoša u emisiji “Pressing” Gradske TV.

Zabinjava, kaže, da je tzv. oslobodilačka većina od 30. avgusta prvo promijenila Zakon o državnim službenicima i namještenicima koji je jedan od ključnih u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Zabrinjavaju kontradiktorne izjave Spajića i Milatovića

Takođe, dodatno zabrinjavaju, napominje, i kontradiktorne izjave predsjednika i potpredsjednika Pokreta Evropa sad Milojka Spajića i Jakova Milatovića kada je riječ o Berlinskom procesu i Otvorenom Balkanu.

“Sve to dodatno unosi neki vid pometnje kod biračkog tijela. Prioritet nam mora biti članstvo u EU i to je nešto oko čega se svi moramo dogovoriti”, poručuje Mugoša, dodajući da birači treba da vode računa sa kim će partije za koje glasaju biti u postizbornoj koaliciji.

“Pretpostavljam da birači Pokreta Evropa sad, Demokrata ili Ure nijesu znali da će 35 odsto funkcija u Glavnom gradu nakon izbora pripasti Demokratskom frontu”, navodi Mugoša.

Svečani čin inauguracije pripada Cetinju

Mugoša smatra da bi inauguracija novoizabranog predsjednika države trebala da bude na Cetinju.

“Taj svečani čin pripada Prijestonici Crne Gore zbog njenog istorijskog i kulturnog značaja. S druge strane, sama rezidencija je na Cetinju, gdje predsjednik prima akreditivna pisma od novoimenovanih ambasadora”, navodi Mugoša.

Sagovornik Gradske TV ističe da nije pristalica da političari procjenjuju bezbjednosnu situaciju, ali ni negativnog odnosa prema Cetinju i Cetinjanima i određenoj vrsti marginalizacije grada.

Presumpcija nevinosti osnovni princip

Govoreći o skidanju imuniteta poslanicima, Mugoša kaže da vjeruje da su poslanici nevini, kao i da se može desiti da ne dođe do optužnice.

“Većina u parlamentu koja nema legitimitet nijesam siguran da može da donosi tako značajne odluke i brojne zakone. Ipak, brzo će vanredni parlamentarni izbori i treba sačekati novi sastav Skupštine sa punim legitimitetom da donosi ozbiljne odluke”, poručuje Mugoša.

Ističe da je pretpostavka nevinosti osnovni princip kojeg ozbiljni političari treba da se drže u svim slučajevima.

“Prije svega, mi nemamo uvid u dokazni materijal. Ono što ja zamijeram kolegama to je prisvajanje rezultata Specijalnog državnog tužilaštva i to na selektivan način”, kaže Mugoša, ocjenjujući da živimo politički teatar apsurda u kojem svako smatra da mu je dozvoljeno da kaže sve što misli.

“Sve se to radi kao dio predizborne kampanje i pokušaj ubiranja političkih poena”, navodi Mugoša.

Ponašanje omladine ključni izazov

Kada je riječ o nasilju nad mladim sportistima iz Sarajeva, Mugoša naglašava da je ponašanje omladine ključan izazov kojim treba mnogo više kao društvo da se bavimo.

“Ovo je posljednji alarm za cjelokupni sistem koji mora da preduzme konkretne i sveobuhvatne akcije. Tu se radi i o sistemu obrazovanja i socijalnog staranja, zdravstva i mentalnog stanja u Crnoj Gori, ali i o bezbjednosnom sistemu, policiji, tužilaštvu i sudstvu”, napominje on i dodaje da je porodica ključni element.

“Ne možemo da dozvolimo da nam ulica vaspitava omladinu. Imamo određena devijantna ponašanja u samoj porodici koja se relativizuju, kao i disfunkcionalne porodice. To je problem za cjelokupno društvo”, ocjenjuje Mugoša.

Smatra da je značajna uloga političara koji kroz svoj diskurs pun vrijeđanja i nekulture utiču na modele ponašanja.

“Postavio sam pitanje šta se dešava sa Timom za sprečavanje nasilja u školama koji je formiran, ali ne funkcioniše, zašto su odjednom prestale da rade linije za prijavu vršnjačkog nasilja… Šta se dešava sa zaštitarima asistentima koji su trebali da budu zaposleni u određenim školama i da vode računa, pa onda da li da postavljamo školske policajce… Mislim da tim stvarima moramo mnogo više da se bavimo, a ne dnevno-političkim prepucavanjima koja ne ostavljaju prostor za teme čije posljedice mogu biti mnogo ozbiljnije za stabilnost društva”, zaključuje Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
19.04.2023-10:57 10:57

To se ti inaguriši na Cetinju kada budeš pobedio na izborima. Za početak da prebacite cenzus. :)

Nema gradnje bez ugradnje
19.04.2023-11:22 11:22

Bravo ! Ti i tvoj prezimenjak Miomir Mugoša
ste oličenje postenja i inteligencije i političke mudrosti.