Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Mitrić: Spajić može da bude kandidat za predsjednika ali će morati da obrazloži DIK-u prebivalište u Beogradu

Mitrić ističe da to nije dobro, pogotovo ako je Spajić glasao u Srbiji ali ne očekuje da mu to može biti prepreka kao kandidatu na predsjedničkim izborima jer, kako objašnjava, može najjednostavnije da se pravda da je zaboravio da ga otkaže

Lider pokreta Evropa sad Milojko Spajić moraće dobro da se oznoji dok se opravda pred Državnom izbrnom komisijom (DIK) nakon potvde nadležnih organa iz Srbije da ima prebivališe u Beogradu, kazao je za Gradski portal profesor i bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić povodom odgovora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da lider Pokreta “Evropa sad” ima prijavljeno prebivalište u Beogradu.

Mitrić ističe da to nije dobro, pogotovo ako je Spajić glasao u Srbiji ali ne očekuje da mu to može biti prepreka kao kandidatu na predsjedničkim izborima jer, kako objašnjava, može najjednostavnije da se pravda da je zaboravio da ga otkaže.

“To je najprostija stvar. Prebivalište nije neki strogi pravni institut. Mijenjaju ga kako hoće i gdje hoće. Svuda postoje zloupotrebe i kod prebivališta, boravišta i državljanstva. Kod nas, kod izbornog prava – mnogi stranci naši državljani glasaju kod nas, a svi oni imaju državljanstvo Amerike 20 godina, tamo su toliko godina i moraju da imaju. I to naša država toleriše. Jednostavno ga nijesu izbrisali”, kazao je Mitrić.

To su administrativne stvari koje, dodaje, na prvi pogled izgledaju lagane ali mogu da izazovu vrlo negativne ili pozitivne posljedice u zavisnosti od toga šta se traži od njih.

“Mislim da će DIK potvrditi Spajiću kandidaturu i mislim da je Izborna komisija dosta liberalna. Bitno je da mu ovo ne može bit smetnja za kandidaturu ako je imao prebivalište u Beogradu, a ko zna iz kojih razloga ga nije izbrisao. To treba on da dokaže DIK-u, koji donosi validnu odluku. Oni su dosta liberalni kada je o tome riječ“, ističe Mitrić.

Navodi da je Spajić navodno imao boravišta u Singapuru, Japanu, Americi, Francuskoj.

“Meni je to pravno nejasno. On kaže da je u Singapuru imao boravište pet godina. Neka on to priča maloj djeci. Za to vrijeme se dobija državljanstvo. Po meni je boravište privremeni boravak lica u jednoj državi. Vjerovatno da mu je prebivalište jer je tamo bio sa ženom sa kojom ima dijete. Moraće dobro da se oznoji dok se opravda pred Državnom izbornom komisijom. Ovo je hipotetičko pitanje, prebivalište je po pravnoj teoriji prethodnica državljastva. Treba ime i prezime, adresa, vrijeme koje je proveo tamo i na kojoj adresi imao prebivališe u Beogradu. To su sve značajni elementi o prebivalištu da bi se ocijenilo da li je validno ili nije“, smatra Mitrić.

Nejasno mu je, dodaje, i što je Spajić pokazivao da ima prebavilište i rješenje o prebivalištu u Crnoj Gori.

“Mogao bih da pričam o tri stepenice oko statusno pravne stvari kandidata bilo kojeg. Čak Mandić je prijavio da ima srpsko državljanstvo i mislio sam da će ga Državna izborna komisija odmah skinuti, ali poslije dva dana vidim DIK mu potvdio. I pravilno su uradili jer je on to državljanstvo dobio ranije. Sve zavisi od činjenice i pitanja da li Zakon o državljanstvu ima retroaktivno dejstvo ili nema. Ako ima retroaktivno dejstvo stvar je jasna, ili ako nema retroaktivno dejstvo i važi unaprijed, onda je stvar onda još jasnija. Ako je Mandić to državljastvo uzeo na primjer kada smo imali savezna državljanstva i republička državljanstva, to je bilo potpuno dozvoljeno i legalno“, zaključio je Mitrić za Gradski portal.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Katunjanin
14.02.2023-15:53 15:53

A kako će Blagota regulisati prebivalište kad je fizički bio kako sam reče u Singapuru 5 godina, Japanu 4 godine, indoneziji 4 godine i Americi 3 godine.
Pomogni mu Blagota kumim te bogom!

Trajko
14.02.2023-17:33 17:33

Nema ništa lakše no pjanom zapjevat i Spajiću slagat”. No me čudi od Blagote,da misli kako će se Milojko preznojit u Dik-u.