Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Mišel: Ukrajina bi mogla da se pridruži EU 2030. godine

Upozorio je da zemlje Zapadnog Balkana već 20 godina čekaju da uđu u EU, zbog čega tu raste uticaj Rusije i Kine

Predsjednik Evropskog savejta Šarl Mišel smatra da bi Ukrajina mogla da se pridruži Evropskoj uniji 2030. godine, ”ako obje strane urade svoj domaći zadatak”.

“Ukrajina i druge zemlje kandidati moraju sprovesti reforme, boriti se protiv korupcije i ispuniti zakonske uslove. Nama u EU treba da bude jasno šta želimo da postignemo zajedno, koji su nam prioriteti i na šta želimo da potrošimo novac. I moramo da ubrzamo naše procese donošenja odluka”, rekao je Mišel u intervjuu za njemački Špigel.

Upozorio je da zemlje Zapadnog Balkana već 20 godina čekaju da uđu u EU, zbog čega tu raste uticaj Rusije i Kine.

Prosperitetna i bezbjedna Ukrajina je u evropskom interesu, dodao je.

“Njihov nedavni otpor Rusiji pokazao je da Ukrajina pripada EU. I to uskoro, ne jednog dana. Time bi EU dokazala i da je sposobna za geopolitičko djelovanje”, istakao je Mišel.

Na primjedbu novinara njemačkog nedjeljnika da su SAD do sada pružile više vojne pomoći Ukrajini nego sve države EU zajedno, Mišel je rekao da “ovo nije takmičenje” i da bi, gledajući unazad, malo ko očekivao da će EU snabdijevati Ukrajinu oružjem vrijednim milijarde eura.

Naglasio je da se geopolitički uticaj ne mjeri uvijek samo vojnom moći.

“U Ujedinjenim nacijama postavljam EU kao pionira u odbrani multilateralnog svjetskog poretka zasnovanog na pravilima. Ako ne preuzmemo ovu ulogu, drugi će izgraditi novi poredak bez naših vrijednosti i pravila. Ako se to dogodi, mogli bismo izgubiti sve”, poručio je Mišel.

Rekao je i da se hitno mora pregovarati o migracijama sa državama van EU, kao i da će ta tema biti na dnevnom redu neformalnog samita u Granadi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve