Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo javne uprave: U Budvi prekršeni zakon i statut

Nakon što je prije nekoliko dana 17 odbornika SO Budva od Ministarstvo javne uprave zatražilo mišljenje povodom dvije sjednice lokalnog parlamenta iz Ministarstva je danas stigao odgovor

Nakon što je prije nekoliko dana 17 odbornika SO Budva od Ministarstvo javne uprave zatražilo mišljenje povodom dvije sjednice lokalnog parlamenta iz Ministarstva je danas stigao odgovor.

FOTO rtcg.me

U odgovoru odbornicima u koji je TVCG imala uvid navode da je predsjednik Skupštine postupio suprotno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi i statuta Opštine Budva jer nije omogućio odbornicima da glasaju po podnijetim prijedlozima, odnosno da Skupština donese odluku u roku od 30 dana od dana podnošenja prijedloga za razrješenje. U Ministarstvu podsjećaju da je taj rok imperativno utvrđen zakonskim i statutarnim odredbama.

“Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji je sistemski u oblasti lokalne samouprave, odredbom člana 40. utvrđena je zakonska obaveza predsjednika skupštine da saziva skupštinu po potrebi i to najmanje jednom u tri mjeseca, po sopstvenoj inicijativi i između ostalih, kao i na zahtjev jedne trećine odbornika, koju je dužan da sazove u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga,” navodi se, između ostalog, u dokumentu.

Ističe se i da je odredbama člana 62 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano da, predlog za razrješenje predsjednika opštine može podnijeti najmanje jedna trećina odbornika i da skupština o predlogu za razrješenje predsjednika opštine odlučuje većinom ukupnog broja odbornika, u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga, piše u dokumentu MJU.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve