Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Milović: Glavni prioritet formiranje Specijalnog suda

Ministar Milović dodatno je informisao Melila da je jedan od glavnih prioriteta Crne Gore formiranje Specijalnog suda, čija bi naležnost bili upravo organizovani kriminal, visoka korupcija i ratni zločini, što je Melilo izuzetno snažno podržao naglasivši da u potpunosti razumije ministrovu ideju i potrebe Crne Gore

Crna Gora i Italija počinju snažnu saradnju u borbi protiv mafije, zaključili su na današnjem sastanku u Rimu ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović, i državni tužilac za borbu protiv mafije i terorizma, Đovani Melilo.

Ministar Milović informisao je Melila da je svom italijanskom kolegi Karlu Nordiju predložio potpisivanje krovnog memoranduma o saradnji između pravosudnih institucija i organa dvije zemlje, čime bi se omogućila direktna i efikasna saradnja pravosudnih institucija bez uključivanja ministarstava vanjskih poslova i dugih diplomatskih procedura, što bi znatno skratilo put komunikacije i povećalo efikasnost rada institucija dvije države u konkretnim slučajevima.

U tom cilju, Milović je istakao da će Ministarstvo pravde veoma rado biti posrednik između Državnog tužilaštva Italije za borbu protiv mafije i terorizma i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, pa je dogovoreno i to da se Melilo i Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović sretnu u što kraćem roku, te da se započne saradnja SDT i Državnog tužilaštva Italije za borbu protiv mafije i terorizma.

Ministar Milović dodatno je informisao Melila da je jedan od glavnih prioriteta Crne Gore formiranje Specijalnog suda, čija bi naležnost bili upravo organizovani kriminal, visoka korupcija i ratni zločini, što je Melilo izuzetno snažno podržao naglasivši da u potpunosti razumije ministrovu ideju i potrebe Crne Gore.

Milović je naglasio da Ministarstvo pravde aktivno radi na izmjenama zakona o državnom tužilaštvu i zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, s ciljem stvaranja boljih uslova za rad ovih ključnih institucija. Posebno je istaknuto planirano sužavanje dijapazona krivičnih djela pod ingerencijom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), što za cilj ima da omogući mnogo bolji fokus na slučajeve visoke korupcije, organizovanog kriminala i ratnih zločina.

Takođe, Milović je objasnio Melilu da je započet proces preseljenja SDT-a u staru zgradu Vlade u Podgorici u cilju obezbjeđivanja toj instituciji mnogo boljih uslova za rad. Takođe, istaknuto je da je Glavni specijalni tužilac (GST) već dobio poboljšanu zaštitu u vidu blindiranog vozila, dostupnog 24 sata dnevno. Ove odluke, kazao je Melilo, jasno ukazuju na odlučnost Vlade Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te na napore ka stvaranju efikasnog i
nezavisnog pravosudnog sistema.

Državni tužilac za borbu protiv mafije i terorizma Italije kazao je da ga veoma raduje primjetna odlučnost nove Vlade Crne Gore, te da će, baš poput Vlade Italije, i institucija na čijem je čelu bezrezervno podržati Crnu Goru u borbi koja joj predstoji.

“Izuetno smo srećni zbog buduće saradnje sa crnogorskim kolegama, i neka ovo bude samo prvi korak zajedničkog uspješnog puta ”, kazao je Melilo. U tom pravcu, naglasio je, Italija će Crnoj Gori pomoći na svaki potreban način, od dijeljenja ekspertskih iskustava i obuka za crnogorske tužioce, do zajedničkog rada u konkretnim slučajevima.

Današnji sastanak u Rimu između ministra pravde Crne Gore Andreja Milovića i državnog tužioca za borbu protiv mafije i terorizma, Đovanija Melila, označen je kao ključan korak ka unapređenju saradnje između dvije zemlje u borbi protiv kriminala. Sastanku su osim Milovića i Melila prisustvovali i zamjenici državnog tužioca Italije za borbu protiv mafije i terorizma, Đuzepe Gati i Marija Vitorija de Simone sa italijanske, te državni sekretar u Ministarstvu pravde Aleksandar Bakrač i Jelena Burzan iz ambasade Crne Gore u Rimu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve