Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović – Varhelji: Crna Gora mora iskoristiti veliku priliku i povoljan momenat da ubrza svoj evropski put

Iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore naveli su da Milatović je ponovio da je punopravno članstvo u EU prioritetni vanjskopolitički cilj naše države, čemu je ''u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat''

Crna Gora mora iskoristiti veliku priliku i povoljan momenat da ubrza svoj evropski put. Pridruživanje Crne Gore je način da se oživi proces proširenja Evropske unije, konstatovano je tokom današnjeg susreta predsjednika Jakova Milatovića sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore naveli su da Milatović je ponovio da je punopravno članstvo u EU prioritetni vanjskopolitički cilj naše države, čemu je “u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat”.

Navodi se da Milatović je ukazao na atmosferu konsenzusa i političkog dijaloga među političkim akterima u Crnoj Gori po svim važnim pitanjima, što je, kako je kazao, najbolji pokazatelj da su obaveze iz evropske agende u fokusu političkih subjekata, jer je to cilj koji je potrebno ispuniti zbog ogromnog broja građana koji podržavaju EU integracije.

Milatović i evropski komesar za proširenje su naglasili značaj unaprjeđenja saradnje Crne Gore sa EU, konstatujući ogromnu podršku evropskih partnera našem evropskom putu.

Dodaje se da Milatović je ponovio očekivanje da će Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu do 2028. godine postati punopravna članica Evropske unije.

Podsjetio je na značajne rezultate koje je Crna Gora postigla po pitanju jačanja vladavine prava, prije svega imenovanjima u pravosuđu, te dodao da “Crna Gora posvećenom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije pokazuje da je odlučna da nastavi s procesom izgradnje odgovornih, nezavisnih i transparentnih institucija”.

Istakao je i je važnost dobijanja Izvještaja za ispunjenje privremenih mjerila (IBAR) tokom belgijskog predsjedavanja, što će biti podsticajno za otpočinjanje procesa zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Na sastanku je zaključeno i da projekat Plana rasta, na jednostavniji način može približiti benefite članstva građanima i pružiti priliku za rast ekonomija zemalja Zapadnog Balkana, prvenstveno kroz ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, energetski sektor i poljoprivredu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
27.02.2024-16:30 16:30

Ovo je samo fora..a kad ostanu sami kaze..i pita..kako cemo crnogorce i njihovu drzavu unistiti…On je glavni manipulant sto jeCG srozao da ne udje u EU,,jos za vrijeme G-dina Djukanovica..sramite se..!

svjedok
27.02.2024-16:41 16:41

Prevaranti i lupeži na zajedničkom zadatku,, UNIJANJA CRNE GORE, UBIJANJA CRNOGORACA I CRNOGORKI! OVO SU PRIMJERCI POLITIČARA KOJI SU STVORILI I SPROVODE U PRAKSI DEMOKRATSKI FAŠIZAM I TERORIZAM!.