Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović sa Plenkovićem i Jandrokovićem: Crna Gora dolazi kao prijatelj Hrvatske

Milatović je visokim zvaničnicima Hrvatske čestitao obilježavanje decenije od ulaska u Evropsku Uniju i izrazio priznanje za posvećenost i rad hrvatske Vlade u cilju ispunjavanja zacrtanih vanjsko – političkih prioriteta i istovremeni ulazak u Šengen i Eurozonu ove godine

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se i sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Kako je saopšteno iz kabineta Milatovića, teme razgovora bile su prijateljski i dobrosusjedski odnosi Crne Gore i Hrvatske i modaliteti za njihovo jačanje u narednom periodu, imajući u vidu da kao dvije susjedne, i partnerske države sarađuju u mnogim područjima od zajedničkog interesa, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Milatović je visokim zvaničnicima Hrvatske čestitao obilježavanje decenije od ulaska u Evropsku Uniju i izrazio priznanje za posvećenost i rad hrvatske Vlade u cilju ispunjavanja zacrtanih vanjsko – političkih prioriteta i istovremeni ulazak u Šengen i Eurozonu ove godine.

Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Kazao je da su crnogorske instutucije zahvalne Hrvatskoj na snažnoj podršci koju ta zemlja kontinuirano pruža evropskom putu Crne Gore, što se manifestuje kroz različite vidove saradnje.

“Uz izraze iskrene zahvalnosti na dočeku koji oslikava izuzetan nivo prijateljstva i bliskosti Crne Gore i Hrvatske, siguran sam da ova posjeta predstavlja korak naprijed ka novoj fazi saradnje naše dvije države. Integracija Crne Gore u EU, na liniji iskrene podrške prijateljskih zemalja, među kojima je svakako i Republika Hrvatska, omogućiće da dalji, još snažniji zamah u našim odnosima, bude ostvaren pod okriljem zajedničke evropske porodice”, napisao je Milatović upisujući se u zlatnu knjigu u zgradi Vlade Hrvatske.

On je, kako se navodi u saopštenju, na sastancima saopštio da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj Uniji i da napredak svake zemlje pojedinačno mora biti vrednovan prema zaslugama kroz tzv. “princip regate”.

U okviru NATO savezništva, istakao je da su članice Alijanse pokazale solidarnost i podršku Ukrajini i da je od početka ruske agresije na tu zemlju Crna Gora zauzela jasan stav kojim je osudila svako djelovanje Ruske Federacije kojim se narušava integritet i suverenitet Ukrajine.

Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Konstatovano je da je dosadašnja bilateralna saradnja između Crne i Republike Hrvatske kvalitetna i raznovrsna, ali da postoji realan prostor za dalje unaprjeđenje i intenziviranje u sferi ekonomije.

Kako su naveli iz kabineta Milatovića, robna razmjena između dvije zemlje trenutno iznosi oko 250 miliona eura. Kao oblasti za jačanje saradnje prepoznati su energetika i saobraćajna infrastruktura.

„Tu prije svega mislim na Jadransko-jonski gasovod i snažno ću se zalagati da se intenzivira saradnja na ovom polju. Vjerujem da bi hrvatsko iskustvo na povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku moglo biti veoma relevantno za izgradnju terminala u Baru i omogućilo da naše države postanu regionalno, odnosno evropsko energetsko čvorište. Takođe, realizacija projekta Jadransko- jonskog autoputa, uz poboljšanje saobraćajne povezanosti na jugu, od aerodroma Ćilipi do granice i dalje, mogli bi dodatno osnažiti naše odnose. U isto vrijeme, zajedničkim nastupom na udaljenim tržištima možemo kreirati odličnu turističku ponudu, zadržati turiste što duže u regiji i generisati veće ekonomske efekte“, ocijenio je predsjednik Crne Gore.

On je na sastancima ukazao da sva otvorena bilateralna pitanja Crna Gora želi da rješava prvenstveno kroz dijalog i direktnu komunikaciju, vodeći se principima prijateljstva, dobrosusjedstva i strateškog partnerstva definisanog kroz članstvo dvije države u NATO savezu.

Imajući u vidu značaj nacionalnih manjina u obije države, Milatović je ukazao na potrebu obnavljanja rada Međudržavnog mješovitog odbora za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve