Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović sa ministrom islamskih poslova Saudijske Arabije: Želja mi je da otvorimo diplomatsko predstavništvo u Rijadu

Kako je saopšteno iz kabineta Milatovića, tema razgovora bili su bilateralni odnosi dvije države i mogućnosti za unaprijeđenje saradnje

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je ministra islamskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije Abdullatif bin Abdulaziz Al-Sheikh-a.

Kako je saopšteno iz kabineta Milatovića, tema razgovora bili su bilateralni odnosi dvije države i mogućnosti za unaprijeđenje saradnje.

„Prijateljski odnosi između naših zemalja ulaze u novu fazu koja će biti zasnovana na intenziviranju ekonomskih veza i snažnijoj privrednoj saradnji. Potencijale za čvršće povezivanje vidimo u oblastima ekonomije, turizma, saobraćaja, kulture, kao i drugim oblastima od obostranog interesa“ ocijenio je Milatović.

On je izrazio zadovoljstvo time što je kompanija Flynas nastavila sa avio- sabraćajem prema Crnoj Gori i tokom ove turističke sezone na relaciji Rijad- Podgorica, i dodao da vjeruje da će i druge avio kompanije naći interes za uspostavljanje direktnih letova.

„Turističko povezivanje dvije države i razmjena iskustava jedna je od potencijalnih oblasti saradnje, budući da je Crna Gora prepoznata kao turistička destinacija, a Saudijska Arabija takođe orijentisana na turizam kao na važnu granu privrede“, kazao je predsjednik Crne Gore.

On je podsjetio da je u cilju privlačenja turista iz Saudijske Arabije i snaženju veza između dvije države, 26. aprila Vlada Crne Gore donijela odluku o privremenoj viznoj liberalizaciji za državljane Kraljevine Saudijske Arabije za period od 5. maja do 31. oktobra ove godine. Istoimena odluka donešena je prvi put 2022. godine.

Milatović je kazao i da Rijad ima dobre šanse da pobijedi u takmičenju za održavanje Svjetske izložbe EXPO 2030. godine.

On je istakao da bi otvaranje diplomatskog predstavništva Crne Gore u Saudijskoj Arabiji bio sljedeći korak u unaprjeđenju odnosa dvije države.

„Moja želja je da u okviru mog mandata otvorimo diplomatsko predstavništvo u Rijadu i u tom smislu mi je važna i vaša podrška. Otvaranje predstavništva dalo bi dodatan impuls daljem jačanju saradnje naših zemalja“, rekao je Milatović.

On je pozdravio potpisivanje sporazuma o saradnji između Islamske zajednice u Crnoj Gori i Ministarstva za islamska pitanja Saudijske Arabije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve