Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović: Revitalizacija odnosa sa Srbijom preduslov za unapređenje ekonomske saradnje

On je u obraćanju zvanicama kazao da, nakon Brisela i posjeta Evropskim institucijama i sjedištu Sjevernoatlantske alijanse, dolazi u Beograd u namjeri da da doprinos revitalizaciji političkih odnosa dvije zemlje

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je svečanom prijemu u Crnogorskoj kući u Beogradu, u okviru prve zvanične posjete Srbiji.

On je u obraćanju zvanicama kazao da, nakon Brisela i posjeta Evropskim institucijama i sjedištu Sjevernoatlantske alijanse, dolazi u Beograd u namjeri da da doprinos revitalizaciji političkih odnosa dvije zemlje.

Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

”Prisustvo Predsjednika Vučića na mojoj inauguraciji 20. maja, ministra Dačića na Samitu u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi – koji smo imali u Podgorici 27. juna, i ova moja prva posjeta Beogradu, u tako kratkom vremenskom periodu, upravo idu u prilog unapređenju odnosa dvije države. Revitalizacija političkih odnosa je važna za unaprjeđenje naših ekonomskih odnosa, što ima za rezultat direktne benefite za privredu i građane”,  poručio je Milatović.

On je podsjetio da je Srbija Crnoj Gori ubjedljivo najveći trgovinski partner, sa robnom razmjenom od 764 miliona eura prošle godine, što predstavlja petinu ukupnog prometa roba sa inostranstvom.

”Srbija je za nas i najveće turističko tržište. U 2022. ostvareno je 435 hiljada dolazaka turista iz Srbije u Crnu Goru, što je udio od 21 odsto od ukupnog broja dolazaka stranih turista. Kada govorimo o strukturi, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, i to nešto iznad 3 miliona ili 25,5 odsto od ukupnog broja”,  rekao je Milatović.

Dodao je da je Srbija lani bila i najveći strani investitor u Crnoj Gori sa 137 miliona eura ili 12 odsto ukupne vrijednosti stranih direktnih investicija. To je u odnosu na 2021. povećanje od 80 odsto.

Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

”Uprkos podacima koje sam iznio, sa Srbijom, koja je naš najznačajniji ekonomski partner, Crna Gora nema odnose na nivou ambasadora – i to ne iz tehničkih razloga, već političkih, dvije zemlje nemaju zajedničke granične prelaze – kao što imamo sa Bosnom i Hercegovinom i sa Albanijom, platni promet predstavlja ozbiljnu poslovnu barijeru, naše Mješovite komisije za rješavanje ovih naizgled tehničkih pitanja se ne sastaju godinama unazad, a nikada nije održana zajednička sjednica Vlada dvije zemlje”, ocijenio je Milatović.

On je poručio da su, uprkos svim izazovima, veze između građana i privrede Crne Gore i Srbije ostale jake i da je stoga odgovornost ali i obaveza na državnicima dvije zemlje da te odnose ne remete, već da ih unaprjeđuju.

”Osim tradicionalnih veza i bliskih odnosa, Crnu Goru i Srbiju trajno povezuju zajednički ciljevi, a to su prije svega regionalna stabilnost i članstvo u Evropskoj uniji. Ja sam intelektualno stasao na Zapadu, živio sam i radio u razvijenim zapadnim zemljama, i znam da se do tamo može stići i tako što ćete uzeti avion i preletjeti susjede – ali sam upravo tamo naučio, da tek kada izgradite povjerenje sa susjednim zemljama, tek tada možete postati istinski i održivo uspješni. Posvećenošću ovim ciljevima dajemo dobar zamah proevropskom razvoju Zapadnog Balkana. Uvjeren sam će politički odnosi Crne Gore i Srbije ići uzlaznom putanjom u periodu pred nama i da će to biti dobar zamajac za dodatno unaprjeđenje ekonomskih, kulturnih i sveukupnih odnosa”, zaključio je Milatović.

On je ukazao na značaj jačanja veza sa zajednicom Crnogoraca u Srbiji i njihove povezanosti sa Crnom Gorom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sreten_V
09.07.2023-20:05 20:05

I što onda, stoko jedna neosoljena! Daj Vučiću mjesto predsjednika, pa da počinemo. Nemoj nas braniti više!

Backovic E.
10.07.2023-00:09 00:09

Dakle, CG je Srbija, jer bez Srbije CG ne bi ni postojala! Kako bijedan i ponizavanuci govor za jednog predsjednika suverene drzave. Samo mu subara jos fali……da namjesti remen na satu!

RIR
10.07.2023-07:21 07:21

…hvalisavacveli”stasao na zapad …” /zavrsio srednju i fakultet u PG…/magistrirao u London,a od “zapadnog stasavanja” ne nauci nista ;da se ne treba faliti ,nek drugi vide kvalitete ,ostao seljober ,čovjek ne postuje svoju zemlju a prica o postovanju susjeda i to izabra opakog susjeda u svemu prema CG …dobro kažu “mali Momo” vec ide tim putom podilaženju susjedu i njenoj crkvi…