Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović primio pisma ambasadora Srbije, Luksemburga, Litvanije i Omana, očekuje da će Crna Gora uskoro uputiti ambasadora u Beograd

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Srbije Nebojše Rodića, ambasadora Velikog Vojvodstva Luksemburga Marka Hubša, ambasadora Litvanije Eduardasa Borisovasa i ambasadora Sultanata Omana Badera Mohameda Bader Al Manterija.

U odvojenim razgovorima sa ambasadorima u Rezidenciji na Cetinju, predsjednik Milatović poželio im je dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije, iskazujući uvjerenje da će tokom mandata dati dodatni doprinos unaprjeđenju međudržavnih odnosa.

“Predsjednik države je ambasadore upoznao sa vanjskopolitičkim prioritetima koji se zasnivaju na stremljenjima da Crna Gora 2028. godine postane 28. članica Evropske unije, da kao članica NATO jača svoj kredibilitet, da dodatno unaprijedi dobrosusjedsku saradnju, kao i svoju poziciju u multilateralnim okvirima”, saopšteno je iz službe predsjednika.

Sa ambasadorom Srbije

U razgovoru sa ambasadorom Rodićem, Predsjednik države je istakao da u odnosima Crne Gore i Srbije postoji prostor za snaženje međudržavne saradnje u obostranom interesu, što građani obje države odavno očekuju.

“S tim u vezi podsjetio je kako je, nakon stupanja na dužnost, nakon posjete EU institucijama u Briselu, za prvu bilateralnu posjetu odabrao Srbiju, što svakako predstavlja novi momenat u odnosima dvije države. Izrazio je uvjerenje da će imenovanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori dati doprinos jačanju bilateralnih odnosa dvije zemlje, uz očekivanje da će Crna Gora uskoro uputiti ambasadora u Beograd”, ističe se.

Sagovornici su ukazali na važnost obostrane posvećenosti kreiranju atmosfere međusobnog uvažavanja i tradicionalne bliskosti dvije zemlje.

Predsjednik države je u razgovoru sa ambasadorom Luksemburga podsjetio na svoju nedavnu posjetu toj državi, koja je dala dodatni podstrek jačanju saradnje. Upoznao je sagovornika sa aktuelnom fazom evropskih integracija Crne Gore i istakao očekivanje da će podrška Luksemburga biti još snažnija.

Sa ambasadorom Luksemburga

“Poseban dio razgovora bio je posvećen jačanju ekonomske saradnje, čemu značajan doprinos daje i mnogobrojna crnogorska iseljenička zajednica u Luksemburgu”, navodi se.

U razgovoru sa ambasadorom Republike Litvanije potvrđeni su prijateljski odnosi dvije zemlje, uz opredijeljenost da se na tim osnovama grade još snažniji međudržavni odnosi, prvenstveno kroz intеnziviranje političkog dijaloga i razmjenu posjeta na najvišem nivou.

Sa ambasadorom Litvanije

“Sagovornici su konstatovali da postoji potencijal za dodatno unapređenje saradnje u oblasti ekonomije i turizma”, navodi se iz službe predsjednika.

Tokom susreta sa ambasadorom Omana, Predsjednik države je iskazao otvorenost za svaku inicijativu usmjerenu na unaprјeđenje odnosa i sveukupne saradnje dvije države.

Sa ambasadorom Omana

“Obostrano je iskazan interes za jačanje političkih odnosa na najvišem nivou, kao i snaženje saradnje u dijelu ekonomije”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve