Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Milatović primio evropske parlamentarce: Želimo da nova Crna Gora bude dobro prihvaćena u Briselu

Ocijenio je da su pred državom veliki izazovi ali da se ona kreće u dobrom smjeru

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je poslanike Evropskog parlamenta iz Grčke i Poljske, Nikosa Papandreoua, Ryszarda Czarneckija i Rozu Thun. Teme razgovora bile su evropski put Crne Gore i predstojeći parlamentarni izbori koje će evropski poslanici pratiti u svojstvu posmatrača.

“Milatović istakao je da se radi o trećem izbornom procesu u Crnoj Gori u veoma kratkom periodu i da očekuje formiranje proevropskog parlamenta i vlade koji će nastaviti proces demokratizacije u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Kabineta Predsjednika.

Ocijenio je da su pred državom veliki izazovi ali da se ona kreće u dobrom smjeru.

„Crna Gora je predvodnica među zemljama kandidatima, nemamo otvorenih pitanja sa susjedima i naš cilj je da postanemo država članica u narednih pet godina. Optimista sam da u ovom trenutku za nas postoji ozbiljna šansa da se proces ubrza i mi ćemo je iskoristiti, za šta nam je potrebna podrška Evropskog parlamenta i drugih institucija Unije. Želimo direktan dijalog i komunikaciju sa parlamentom kako bi tu podršku osigurali“, kazao je Milatović.

On je najavio aktivniju promociju države u zemljama Evropske unije i naglasio da je važno da EU zadrži princip regate u politici proširenja.

„Veća vidljivost i komunikacija sa evropskim institucijama su visoko na listi naših prioriteta. Vjerujem da sam svojom posjetom Briselu u prvoj sedmici mandata pokazao privrženost naše zemlje evropskim vrijednostima a susretima sa visokim zvaničnicima EU i brojnim državnicima na Samitu Evropske političke zajednice u Moldaviji iskazao jasnu političku volju da ubrzamo reforme. Želimo da nova Crna Gora bude dobro shvaćena i prihvaćena u Briselu“, rekao je Predsjednik Milatović.

Teme razgovora bili su i susjedi Crne Gore, odnosi između Srbije i Kosova, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Albanija. Predsjednik Milatović je zaključio da je cilj da cijeli Zapadni Balkan postane dio Evropske Unije jer će to garantovati stabilnost i prosperitet regiona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve