Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

MILATOVIĆ OSTROŠKI PORUČIO MILATOVIĆU: Predsjedniče hitno posjeti logopeda!

На крају, весели рођаче, приликом телевизијског наступа користи језик, а не руке, Рукама гестикулирају, умјесто да говоре, само они којима је лексички фонд сиромашан. Књигу у руке, драги рођаче!

Пише: др Петар Милатовић Острошки

Драги рођаче, предсједниче Црне Горе, послије твог вечерашњег телевизијског интервјуа, морам да ти упутим најдобронамјернији савјет. Хитно посјети логопеда, стручњака  који се бави превенцијом, дијагностицирањем и третманом поремећаја људске комуникације.

Замоли га да ти одреди логопедску терапију која подразумијева одвикавање од лоших говорних навика и та терапија подразумијева стицање правилних говорно-језичких модела.

Успио си да ме много пута вечерас шокираш у току твог телевизијског интервјуа. Наиме, послије скоро сваке друге, или треће ријечи, користио си несувислу поштапалицу, убачени глас „аааа“, што ми недвосмислено потврђује да ниси савладао основне реторичке појмове који се подразумијевају ако говорник жели да му  излагање буде концизно, прецизно и оригинално.

Умјесто тога ти си, весели рођаче, са убаченим гласом „аааа“ доказао да си у излагању конфузан, непрецизан и најмање оригиналан, а то се не цијени у Црној Гори у којој живе људи који у ријеч смјесте све што имају.

Имајући ово у виду јасно је, весели рођаче, да немаш ни минимум знања из говорништва. Да је ово тачно потрудио си се сам у току интервјуа користећи плеоназме, на примјер „ја мислим“, што је сасвим погрешно јер је лична знамјеница сасвим непотребна. Зар ни то не знаш ђаче и студенту генерације?

Да те подучи твој старији и искуснији рођак. Плеоназам се одређује као учестало понављање сувишног, прекомјерног за пренос лексичког и граматичког значења исказа.

Очигледно је да си и као ђак генерације и као студент генерације прескочио: фонетику, фонологију морфологију, синтаксу, семантику, стилистику, лексикологију и прагматику, па се с правом питам, ако си био ђак и студент генерације, није ли то била ера дегенарације, па сходно томе могу да прихватим да таква лингвистичка незналица буде ђак и студент генерације у ери дегенерације.

Мудри народ каже да се човјек учи док је жив, па имајући то у виду искрено ти препоручујем да се упознаш са лапидарним мислима најпознатијих лингвиста: Александра Белића, Павла Ивића, Милке Ивић, Ивана Клајна, Митра Пешикана и тако даље, да те не мучим материјом која је за тебе шпанско село.

На крају, весели рођаче, приликом телевизијског наступа користи језик, а не руке, Рукама гестикулирају, умјесто да говоре, само они којима је лексички фонд сиромашан. Књигу у руке, драги рођаче!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
02.04.2024-12:46 12:46

za gospon Milatovica..jos kao Pres'ednik drzave..teska blamaza..a pomalo i sramota..kao jedna visoka licnost..Mozda gospodin Milatovic..to ne osjeca..da tako grijesi…Ja mu licno savjetum..da se malo povuce..i dobro razmisli..sta govori..ko ga savjetuje..itd..Mene ga je zao..

brockic
02.04.2024-12:49 12:49

Petar samozvani Ostroški Milatović, optužen za prevaru u Beču, i nije neki sagovornik.

Botkić
02.04.2024-12:57 12:57

Prvo ste trebali početi sa lekcijom o padežima, pa onda za preCednika kompleksnije stvari? No, trebalo bi preCednik da nauči bonton i diplomatske protokole. Obrukao nas đe je god otišao. Taman su nam od 2020. godine funkcioneri, kako Vi rekoste, iz ere degeneracije.

Nikola
02.04.2024-13:47 13:47

Svaka čast doktore Milatoviću, profesorski ste mu očitali lekciju. Jakov jadnik nije svjestan ničega, lupeta kao Maksim po diviziji. I ono predsjednik Crne Gore. Čitam Vaše kolumne o Jakovu na drugim portalima i hvatam se za stomak od smijeha kako ga znalački dovodite pred svršen čin zbog neznanja.

cetinje
02.04.2024-16:40 16:40

Dr Milatovicu Ostroski sto biste tek “posavjetovali” brata Abazda odvratnog Shqiptarre,kad non-stop mlati rukama kao da ga OBADI bodu,vjerujem da znate sto je “obad” (muva koja napada govedo)

Lingva
02.04.2024-17:20 17:20

Veseli rođak J. M. očito ne ispunjava postavljene mu zahtjeve od rođaka iz “Srbskog svijeta” pa su mu sada poslati prijekor prije posljednje opomene. Za sada su zamjerke filološko lingvističkog karaktera. Da se Vlasi ne dosete.

Backovic E.
02.04.2024-20:01 20:01

Ukratko, ponesto zna, nista ne razumije!!