Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović: Odgovornost je na mandataru i partijama

U izjavi navodi da je proces političkih konsultacija po prvi put pratila inkluzivnost i transparentnost, a stavovi svih političkih subjekata blagovremeno i precizno su predstavljeni javnosti. Podsjedio je da je 10. avgusta nakon formalnih konsultacija dodijelio mandat za sastav Vlade Spajiću

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je za “Vijesti” da od mandatara Milojka Spajića očekuje odgovoran odnos i transparentnost u procesu predlaganja Vlade, a od poslanika i poslanica u Skupštini suvereno odlučivanje o predlogu i programu Vlade u skladu sa izbornom voljom građana i građanki.

“Kao što je cjelokupnoj javnosti poznato, nakon istorijske pobjede na predsjedničkim izborima, čime je otvorena nova stranica demokratskog razvoja u Crnoj Gori, nisam aktivno učestvovao u izbornoj kampanji koja je prethodila parlamentarnim izborima niti sam učestvovao u dosadašnjim pregovorima koji se tiču formiranja 44. Vlade Crne Gore. Predlaganje mandatara za sastav Vlade obavio sam u skladu sa utvrđenim Ustavnim obavezama, u veoma kratkom roku, i nakon sprovedenih razgovora sa svim političkim subjektima zastupljenim u novom sazivu Skupštine Crne Gore,” rekao je Milatović.

U izjavi navodi da je proces političkih konsultacija po prvi put pratila inkluzivnost i transparentnost, a stavovi svih političkih subjekata blagovremeno i precizno su predstavljeni javnosti. Podsjedio je da je 10. avgusta nakon formalnih konsultacija dodijelio mandat za sastav Vlade Spajiću.

“Odgovornost za dalji proces formiranja Vlade leži na mandataru i političkim subjektima koji vode pregovore. Svoj vrednosni stav o tome kakva treba da bude nova Vlada saopštio sam u više navrata – Crnoj Gori treba inkluzivna izvršna vlast do koje će se doći jednako uvažavajući glas svakog građanina i građanke pojedinačno, bez miješanja bilo kog spoljnog faktora u taj proces,” rekao je Milatović.

Sa programskog stanovišta, dodao je, smatra da prioriteti buduće Vlade moraju biti usmjereni na brz ulazak Crne Gore u EU, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i održiv ekonomski razvoj.

IzvorVijesti

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve