Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović na samitu o ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija

Navodi se da će se šefovi država i vlada okupiti u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku kako bi razmotrili napredak i politički usmjerili sprovođenje Agende za održivi razvoj do 2030, kao i 17 ciljeva održivog razvoja (SDG)

Pod okriljem Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija (UN), predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovaće 18. i 19. septembra Političkom forumu visokog nivoa o ciljevima održivog razvoja – SDG Samitu, saopšteno je iz Kabineta Milatovića.

Navodi se da će se šefovi država i vlada okupiti u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku kako bi razmotrili napredak i politički usmjerili sprovođenje Agende za održivi razvoj do 2030, kao i 17 ciljeva održivog razvoja (SDG).

“Milatović će govoriti na liderskom dijalogu “Jačanje integrisanih javnih politika i institucija za dostizanje ciljeva održivog razvoja“ koji treba da odgovori na pitanje potrebnih kapaciteta institucija da dalje ojačaju javne politike i aktivnosti u oblasti održivog razvoja, kao i da identifikuje prepreke na tom putu”, ističe se u saopštenju.

SDG Samit, koji predstavlja središte rada UN na temu održivog razvoja otvoriće generalni sekretar UN Antonio Gutiereš, predsjednik Generalne skupštine UN Denis Frensis i Paula Narvaez, predsjednica Ekonomskog i socijalnog savjeta. Usvajanje političke deklaracije na ovom Samitu biće važan signal država članica na početku nedjelje Generalne skupštine UN-a.

“Ovo je jedan od ključnih događaja visokog nivoa u sedimici Generalne Skupštine UN i održava se svake četiri godine. Ovogodišnji samit treba da pokaže jedinstvo i označi početak nove faze odlučnijeg i bržeg djelovanja na postizanju ciljeva održivog razvoja. Ovi ciljevi važni su jer se njihovim dostizanjem osigurava bolja budućnost i ostavlja u nasljeđe narednim generacijama zdravije, čistije i stabilnije okruženje”, kaže se u saopštenju.

Podsjećanja radi, Agenda 2030 i ciljevi održivog razvoja obuhvataju važne teme od društvenog značaja kao što su: zdravlje, obrazovanje, borba protiv siromaštva, smanjenje nejednakosti, rodna ravnopravnost, dostojanstven rad, stabilnost, klimatski izazovi, mir i snažne institucije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
17.09.2023-10:37 10:37

…pogledajte mu pozu –
/Ovu je sigurno uvjezbao ispred ogledala /

Neko tamo
17.09.2023-17:41 17:41

R I R
Obični gejić uličarsko apostolcic pijandurov tu je dosao sticajem ogromnih multi glupih okolnosti