Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Milanović: Ako je i ZBCG u vladi, to je slika Crne Gore

Kaže da je građanima neophodna pravna država, ali da nije siguran da u tome mogu pomoći oni koji su od Crne Gore napravili bespravnu državu

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je u Zagrebu na konferenciji za novinare, nakon susreta sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, da je zemlja na raskrsnici – da li će postati u potpunosti pravna država. Kaže da je građanima neophodna pravna država, ali da nije siguran da u tome mogu pomoći oni koji su od Crne Gore napravili bespravnu državu.

“Volio bih da Crna Gora što prije dobije stabilnu Vladu, da dođemo do rješenja kada je u pitanju pravosuđe. Mislim da je to nasušna potreba Crne Gore”, kazao je Milatović.

Na pitanje o ulasku koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) u novu vladu, Milatović je kazao da ne treba mijenjati teze.

“Ako što ne volim u politici, to je pokušaj zamjene teza. Apsolutno, kada kažem da Crnoj Gori treba stabilna vlada, znam zašto to govorim. Mislim da sam ovdje bio jasan. Crnoj Gori treba vlada koja može dodatno kroz podršku parlamenta reformisati pravosuđe. Znate u čemu je razlika danas između Crne Gore i Hrvatske – ta što je prije desetak godina u Hrvatskoj ubijen jedan novinar a u Crnoj Gori je ubijen drugi novinar. Zbog toga što su nezavisno istraživali krake duvanske mafije na Balkanu. Hrvatska kao zemlja koja je napredovala u kontekstu prava i pravosuđa je negdje uspješno razriješila taj slučaj, i danas imamo presudu, ne znam sad na koliko godina, u kontekstu počinalaca ubistva Iva Pukanića. Crna Gora, nažalost, nikada do kraja nije rasvijetlila ubistvo Duška Jovanovića, jednog novinara koji je prije 15-ak godina ubijen u Crnoj Gori. I to je razlika”, saopštio je Milatović.

On je naglasio da želi Crnu Goru u kojoj njegova djeca žive a da je zakon isti za sve.

“Ukoliko to sada ne završimo, ja se bojim se da nikada nećemo uspjeti da je završimo. Kada govorim o Vladi, govorim o Vladi koja može da riješi pitanje pravosuđa i da stvori pravnu državu. I ne mislim da oni koji su od Crne Gore napravili besudnu zemlju mogu sada da rješavaju probloem jer su bili glavni za kreiranje tog problema. Ne bih volio da dođe do zamjene teza. Nikakve veze, niti povezanosti sa koalicijom ZBCG nemam. Da imam, bio bih u toj partiji. Ne bih imao svoju partiju. Mislim da je vrlo važno da ta poruka bude jasna. Ja sam ušao u crnogorsku politiku da bih, u mjeri mogućeg, napravio zemlju vladavine prava i jednakih ekonomskih šansi za sve”, rekao je Milatović.

Nadovezao se Zoran Milanović, ističući da se “predsjednik Crne Gore nepotrebno pravda, a nema zbog čega”.

“Koalicija ZBCG, to su prosrpske stranke. Iza toga stoji puno glasova crnogorskih građana. To je upravo ono što ne želite a dođe iz Brisela. Ukoliko se ne radi o manijacima, silovateljima, nacistima, sljedbenicima SS Vafen brigade, ustašama, četnicima, pravim četnicima, nemate pravo svog izbora. Ovo je “cancel culture”. Dakle, sad se po svaku cijenu želi isključiti jedna grupa koja je na izborima dobila 15 odsto koja meni baš i nije simpatična, iskreno, ja s njima ne bih išao u koaliciju. Ali to je potpuno vaša stvar, i ako se tu budete dali lomiti i ucjenjivati, imaćete polomljene noge koje neće zarasti. Gospodin Vuksanović i hrvatski predstavnici u Crnoj Gori su ljudi koji su, to je moje duboko uvjerenje i spoznaja, vrlo lojalni i odani Crnoj Gori, evropskoj Crnoj Gori i to je društvo koje ja cijenim. Ima li za njih mjesta u vladi Crne Gore, žele li oni to, ili žele neke druge položaje da bi ostvarili svoja prirodna prava, to je onda njihova procjena. Ali, sastavite vladu koja je efikasna. Ako u njoj ima tih takozvanih prosrpskih stranaka to je isto slika Crne Gore. Možda bih ja htio nešto drugo, ali iskreno, ne tiče me se. Apropo “cancel culture”, pođite u Moskvu i održite tamo konferenciju, vidjeteće koliko ima ovih koji su promijenili kapuljače i samo čekaju da se okolnosti promijene, pa da ponovo počnu da rade sa Rusima. Puna ih je Moskva. Tako da neka Crna Gora odluči sama šta će i kako će, jer ta hipokrizija, stvarno se teško podnosi”, kazao je Milanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anon
04.09.2023-16:03 16:03

A ako je ovo reprezent druge najjače stranke u Hrvatskoj, onda neka vam je srećan HDZ za vijeke vjekova.