Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Mićo Orlandić uticao na društveno sazrijevanje na miran, diplomatski način

Komemorativna sjednica u SO Bar

Komemorativna sjednica povodom smrti Mića Orlandića, istaknutog političara, društvenog i javnog radnika Bara i Crne Gore, upriličena je danas u Velikoj sali Skupštine opštine Bar. Minutom ćutanja, članovi porodice, prijatelji, predstavnici javnog života grada i države, odali su počast Miću Orlandiću, prenosi Primorski portal.

“Mićo Orlandić bio je jedna od najznačajnijih političkih ličnosti koje je grad pod Rumijom imao. Svojim društvenim i političkim djelovanjem uticao je da Bar uvijek bude i ostane ono što je oduvijek bio, uticao je na kulturno, političko i društveno sazrijevanje naše zajednice, a sve to na jedan miran, diplomatski, pristojan i, prije svega, gospodski način”, kazao je na komemoraciji predsjednik Skupštine opštine Bar Branislav Nenezić.

„Njegova smirenost i autoritet koji je imao ulivala je svima sigurnost, donosila mir i nadu. Nadu da ćemo postati društvo kakvo je on želio i za kakvo se borio, društvo u kojem nema podjela. Imao je vrlinu da u svakom čovjeku traži nešto dobro. Put je kojim je išao bio je više nego trnovit – ranih devedesetih da prvi među jednakima sačuva mir. Tada, iako mlad, pokazao je veliku političku zrelost, a kasnije bio jedan od najiskrenijih boraca za nezavisnu, multietničku i sekularnu Crnu Goru“, kazao je Nenezić.

Mićo Orlandić imao je veliku želju da svoj politički radni vijek završi gdje je i počeo, u svom rodnom Baru. I završio ga je, kako Nenezić ističe, onako kako je živio – gospodski i dostojanstveno.

„Nažalost, podmukla i opaka bolest nisu mu dali priliku da makar malo uživa u zasluženoj penziji. Imao je sreću da za sobom ostavi potomstvo, koje će umjeti da čuva sjećanje na svoga oca i đeda, kao što je on umio svoje, nikada ne zaboravši žrtvu svojih predaka, koji su i živote dali u borbi za Crnu Goru. Spomenik koji je za svoje pretke zajedno sa svojim rođacima obnovio, bila je njegova životna želja. Svojim životom i svojom borbom zaslužio je svoje mjesto u pričama i sjećanjima kraj svih svojih rođaka Prvoboraca. Meni, kao nekome ko svoj život živi i živjeće sa njegovom djecom i unučadima, i ko ga je naslijedio u političkom životu, dao je veliku životnu lekciju, koje sam već sada svjestan, koju sada i te kako razumijem, i koje se moram držati kao vodilje, jer se dokazalo da je ispravna. Dragi prijatelji, rođaci, kolege, sugrađani, još jednom vam veliko hvala što ste danas i na ovaj način odali počast velikom čovjeku, Miću Orlandiću, a porodici svako dobro i napredak, sa željom da im lik njihovom supruga, brata, rođaka, oca i đeda, uvijek bude za ponos. Čika Mićo, neka ti je laka crna zemlja, vječna slava i hvala“, kazao je Nenezić.

U ime porodice, obratila se Danijela Đukanović, ćerka pokojnog Mića Orlandića, koja se zahvalila svima koji su olakšali dane bolovanje.

„Sa ovog mjesta ne možemo da odemo, a da se riječima ne odužimo onima koji su se trudili da dani Mićovog bolovanja učine lakšim i bezbolnijim. U ime porodice, od srca se zahvaljujem ljekarima i medicinskom osoblju Odjeljenja Hemodijalize u Baru i Vaskularne hirurgije Kliničkog centra, ne samo na njihovoj predanosti i humanosti, već i riječima ohrabrenja i utjehe u svakom trenutku za koji smo i Mićo i mi vjerovali da je posljednji, a nije ih bilo malo. I sada, kada je kraj stvarno došao, utješno je znati da ste se borili sa njim i za njega. Hvala“, kazala je Đukanović.

Komemorativna sjednica/ Foto: Primorski portal

Mićo Orlandić rođen je 21. novembra 1956. godine u Baru, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a nakon toga Fakultet političkih nauka u Beogradu. Političku karijeru započeo je 1983. godine, kao predsjednik Opštinske konferencije saveza socijalističke omladine Bara, potom je bio član predsjedništva opštinske konferencije Saveza komunista Bar, te izvršni sekretar Opštinske konferencije Saveza komunista Bar. Nakon uvođenja višestranačkog sistema, bio je predsjednik Nezavisne organizacije komunista Bar, koja je postala dio Saveza reformskih snaga Crne Gore. Među osnivačima je Socijaldemokratske partije Crne Gore, juna 1993. godine, učestvovao je i 2015. godine u formiranju Socijaldemokrata Crne Gore. Bio je dugogodišnji predsjednik Opštinskog odbora Socijaldemokrata Bar, čiji je počasni predsjednik ostao za života. Bio je dugogodišnji poslanik u Skupštini Republike Crne Gore, član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, te odbora za antikorupciju. Obavljao je funkciju ministra bez portfelja u Vladi Republike Crne Gore od 2002. do 2005. godine, bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Crne Gore, te direktor Uprave za nekretnine. Obavljao je i dužnost predsjednika SO Bar i odbornika u SO Bar. Bio je direktor JP Kulturni centar Bar od 1991. do 1996. godine. Posljednja javna funkcija bila je na mjestu predsjednika SO Bar, jula 2018. godine. Na čelu lokalnog parlamenta, kao nosilac liste Socijaldemokrata na izborima bio je do decembra 2020. godine.

Događaju su prisustvovali članovi porodice i prijatelji pokojnog Mića Orlandića, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, bivši predsjednici Opštine Zoran Srzentić, Žarko Pavićević, Borislav Lalević, Jusuf Kalamperović, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović, prvi predsjednik SD-a Ivan Brajović i brojni predstavnici javnog života grada i države.

Mićo Orlandić biće sahranjen danas u selu Seoca u Crmnici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve