Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Mi možemo: Crnogorska sela moraju biti valorizovana na pravi način

Stanovništvo je napustilo selo, kako navodi, najviše iz razloga što je ono više od pola vijeka bilo zanemarivano od strane države. A đe se narod raseljava tu se pustoš naseljava, ističe Ćetković

“Crnogorsko selo je simbol Crne Gore. Tu je nastala crnogorska istorija, crnogorske dinastije, crnogorsko dostojanstvo, crnogorska sirotinja, ali isto tako i crnogorska gordost. Crnogorsko selo je iznjedrilo i tu ljepotu govora, kao i najveće državnike, filozofe, diplomate, vojskovođe, naučnike, arhitekte, glumce, muzičare, sportiste”, saopštio je Miodrag Ćetković, poslanički kandidat “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru”.

Upravo je ono kolijevka crnogorske kulture, dodaje Ćetković. Stanovništvo je napustilo selo, kako navodi, najviše iz razloga što je ono više od pola vijeka bilo zanemarivano od strane države. A đe se narod raseljava tu se pustoš naseljava, ističe Ćetković.

“Kako obnoviti sela? Kako stvoriti uslove da život na selu bude sigurna egzistencija za poljoprivrednike, a ne sinonim za težak život i malu i nesigurnu zaradu? Država mora sačuvati ono što je preostalo obezbjeđujući sigurnost poljoprivrednom proizvođaču i tako stvoriti pretpostavke da se ljudi vrate životu i radu na selu.

Moraju se zaštiti domaći proizvodi koji su zasigurno iznad svjetskih standarda po kvalitetu. Crna Gora mora znatno više da koristi domaće poljoprivredne potencijale, jer je neprihvatljivo da turistička ponuda iz godine u godinu biva zavisna od uvoza hrane koji će se ubrzo mjeriti milijardama eura”, poručuje Ćetković.

Uz garanciju države, sigurnost tržišta, dobru promociju domaćih proizvoda crnogorska poljoprivreda se može oporaviti i višestruko povećati proizvodnju, zaključuje on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve