Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Mi možemo: Iskreno vjerujemo da građani Crne Gore zaslužuju bolje

Mi drugu državu i druge ljude nemamo, poručuju iz građanskog pokreta Mi možemo povodom 18 godina od obnove nezavisnosti

Od kada je proglasila nezavisnost 2006. godine, Crna Gora je prošla kroz brojne političke, ekonomske i društvene promjene. Postala je članica Ujedinjenih nacija, a ubrzo nakon toga članica mnogih drugih međunarodnih organizacija, da bi konačno 2017. godine postala članica i NATO saveza, čime je dodatno popravljen međunarodni položaj i unaprijeđena bezbjednost”, navode iz građanskog pokreta Mi možemo.

Turizam je, ističu, postao jedan od najznačajnijih sektora nacionalne ekonomije, zahvaljujući prirodnim ljepotama i kulturnoj baštini Crna Gora je postala popularna turistička destinacija Jadranskog mora, što je značajno doprinijelo ekonomskom rastu. Investicije, poput autoputa Bar-Boljare doprinose, ističu, boljoj povezanosti i budućem ekonomskom rastu.

“Međutim, Crna Gora se suočava i sa brojnim izazovima, uključujući veliki broj nezapošljenih, porast kriminalnih obračuna, korupciju i političku nestabilnost. Strani investitori su pokazali interes za ulaganja, posebno u sektoru nekretnina i turizma. Porijeklo uloženog kapitala, brzo gašenje mnogih biznisa i nedostatak transparentnosti unose sumnju kada je razvojna perspektiva u pitanju”, navode iz građanskog pokreta Mi možemo.

Pored globalnih problema, poput ratova i kriminala, ali i usljed organizacijskih, finansijskih i stručnih nedostataka, ne uspijevamo, poručuju, da se posvetimo valorizaciji naših domaćih potencijala.

“Promocija neistraženih dragulja sjevera ostaje i dalje nedovršeni posao koji ljude tjera da napuštaju svoje domove. No, ne brine privatni sektor, uvijek“ima radnika” iz Nepala, Tajlanda, Kazahstana i drugih nam prijateljskih zemalja. Ne brinemo sve dok ne počnu da pitaju oko smještaja, visine plate, radnog vremena i drugih “besmislica””, navode u saopštenju.

Nezavisnost je, ističu, donijela i mnoge društvene promjene.

“Neke su ostale standardno od ranije. Pitanja jezika, identiteta, groblja, pjesama, pasa lutalica, vršnjačko nasilje, navijačko-sportski nesojluci itd. i dalje ozbiljno narušavaju svaki iole normalan poduhvat za normalnim životom”, nabode u saopštenju.

Crna Gora je, podsjećaju, takođe napredovala u procesu evropskih integracija.

“Od 2012. godine je kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji ostaju samo neriješena ona “manje važna”pitanja iz poglavlja 23 i 24. Zamršeni regionalni odnosi neće postati bolji dobijanjem protestnih nota. Crna Gora kao i ranije pravi previše ustupaka na račun sopstvene suverenosti zarad unutarpolitičkih trgovina, a možda za pokoje spoljnopolitičko tapšanje po ramenu”, saopštili su iz građanskog pokreta Mi možemo.

Interes ove države je, ističu, formiranje stabilne većinske vlasti koja će služiti svim građanima.

“Ako nam je do selektivnih pristupa onda nijesmo morali ništa ni da mijenjamo. Zajedno smo prošli kroz značajne transformacije. Možda najveći naš građanski uspjeh je upravo ta dugoočekivana smjena u vlasti i to bez ikakvih sukoba. To bi morao biti dobar primjer i za region. A šta smo dobili nakon četiri godine, ostaje pitanje na koje ćemo zajedno odgovoriti na sljedećim parlamentarnim izborima”, navode u saopštenju.

Iako su obećane reforme i ozbiljna borba protiv korupcije, dobili smo, poručuju, hapšenja ali i zloupotrebu pritvora.

“Tek ćemo da vidimo šta će sud odlučiti o dokazima. Dobili smo dosta revanšizma i klijentelističkog nepotizma. Tantijeme za održanje manjinske vlade. Dobili smo “kliničku smrt” opozicije i ispunjavanje “muzičkih želja” i ucjene na strani pozicije. U svakom slučaju institucionalno, državno, građanski, evropski i na svaki način-klimavo. Evropski trend rasta popularnosti desničarskih partija se preselio kod nas. Kao da konačno razumijemo evropski puls. No ovo je prije “evropska aritmija”. Da li je to budućnost kakvu želimo? Iskreno vjerujemo da kao građani Crne Gore zaslužujete bolje!”, poručuju iz građanskog pokreta Mi možemo.

Poručuju da se moraju poštovati zakoni.

“Mi drugu državu i druge ljude nemamo, izbor bi morao biti lak. Vjerujemo da svaka osoba pojedinačno, ali i državna vlast moraju poštovati zakone ove zemlje i da svaki pojedinac koji se ogriješio o te iste zakone treba da odgovara u skladu sa propisima. Svi zajedno, mi možemo i moramo, ojačati institucije kako bismo konačno osjetili vrijednost i značaj zakonitog rada slobodnih institucija. Srećna Nezavisnost zemljo najdraža, srećan Dan nezavisnosti svim građanima i građankama i srećan 21.maj svima koji vole Crnu Goru!”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve