Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Mesić: Crnu Goru treba pustiti da sama rješava vjerska pitanja

Hrvatski predsjednik u dva mandata, prvi predsjednik Vlade Hrvatske te zemlje i posljednji predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije, Stjepan Mesić izjavio je danas da Crnu Goru treba pustiti da sama rješava vjerska pitanja

Hrvatski predsjednik u dva mandata, prvi predsjednik Vlade Hrvatske te zemlje i posljednji predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije, Stjepan Mesić izjavio je danas da Crnu Goru treba pustiti da sama rješava vjerska pitanja.

Stjepan Mesić

On je u intervjuu za Radio Sarajevo odgovarajući na pitanje kako vidi odnose u regionu te kakva je uloga Beograda uregionalnim dešavanjima.

Zvanični Beograd i Srpska pravoslavna crkva su se snažno usprotivili crnogorskom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji je od danas na snazi.

“Trebalo je vjerska pitanja ostaviti izvan miješanja bilo kakvih vanjskih faktora, te pustiti da to Crna Gora sama rješava. Ona je organizovana, pravna država i o svakom pitanju se može raspravljati. Tu nije potrebo da se bilo tko sa strane miješa”, ocijenio je Mesić.

Međutim, po njegovim riječima, kada je u pitanju BiH, vidi se kako oficijelni Beograd reaguje.

“Oni kažu da poštuju integritet i suverenitet BiH u cijelosti, ali isto tako u cijelosti podržavaju Milorada Dodika koji ne priznaje BiH! Sad, koja je to politika!? Na drugoj strani ste, do sada, u Zagrebu imali oficijelnu politiku koja se zalagala za cjelovitost i suverenitet BiH, ali u svemu podržava Dragana Čovića, a on je politički blizanac Milorada Dodika, koji, opet, ne priznanje BiH”, naglasio je on.

Neka se, kažu, oni dogovore, pa će biti sve uredu.

“Trebaju se dogovoriti Beograd i Zagreb da prema BiH idu kao prema suverenoj državi, zemlji koja ima svoj Ustav, svoje instrumente države i sa BiH surađivati na ravnopravnoj osnovi. Jer, ne možeš surađivati ako podržavaš onog koji razara Bosnu i Hercegovinu”, poručio je on.

Mesić se danas zalaže za bolje odnose Zagreba i Sarajeva, te to otvoreno preporučuje novoizabranom predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću.

Zoran Milanović je tokom kampanje optužio Kolindu Grabar Kitarović da je uništila odnose sa Sarajevom.

“Osnovna poruka izbora jeste da su građani Hrvatske željeli promjene i do njih je došlo. Zato je Milanović izabran. Ja očekujem da će doći i do smirivanja ovih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, otvaranja bolje saradnje sa cijelom regijom, jer nama je interes, i Evropi je interes, da se pripremi, i to što prije, za ulazak u Uniju onih zemalja koje još nisu u Evropskoj uniji. Hrvatskoj mora bit interes da ostatak zemalja jugoistoka Evrope uđe što prije u Uniju”, smatra on.

Na pitanje zašto su birači kaznili GrabarKitarović Mesić odgovara da se vidjelo da Hrvatska želi promjene.

“Predsjednica je vodila jednu politiku koja nije bila prihvatljiva za interese Hrvatske, a to su građani svojim izborom i pokazali. Predsjednica je malo više estradirala, pravila je previše kompromisa u tom smislu da je uvijek govorila onako kako se u konkretnom slučaju nađe, a kako bi zadovoljila one koji je slušaju. To nije ozbiljna politika”, rekao Mesić između ostalog.

Sjutra je 9. januar, koji se neustavno obilježava kao dan entiteta RS.

“To je događaj koji se obilježava, na koji je, sjećate se, otišao hrvatski ambasador (Ivan Del Vechio, op.a.), pa je smijenjen. Međutim, na njega dolazi Dragan Čović. To je dan kada počinje razaranje BiH, to je dan kojim počinje etničko čišćenje BiH. Svako tko podržava taj dan, mora znati što taj dan znači. Tada nema Republike Srpske. Po čemu bi onda to bio da dan RS”, zaključio je Mesić za Radio Sarajevo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve