Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Medojević uoči ustoličenja: Policija dužna da uspostavi red i mir

Ustoličenje Joanikija jeste događaj sa bezbjednosnim rizicima, kako kaže Medojević, ali ne većim od organizacije neke utakmice od 20.000 gledalaca koji se nalaze na istom mjestu – stadionu

Policija je dužna da obezbijedi javni red i mir, spriječi eventualna kršenja zakona i incidente, te procesuira one koji krše zakon i ugrožavaju bezbjednost učesnika skupova, saopštio je jedan od lidera DF-a i predsjednik PzP-a Nebojša Medojević povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija najavljenog za 5. septembar.

Kako je rekao, u svakoj pravnoj i demokratskoj državi sa poretkom zasnovanim na Ustavu i zakonima, ustoličenje Joanikija bi bila svečanost za vjernike MCP i SPC i bila bi održana tamo gdje organizator to želi.

“U skladu sa Ustavom i zakonima. MCP SPC kao organizator prijavljuje skup i odgovorna je za organizaciju i red na skupu. Građani koji žele da protestuju protiv, treba da prijave skup U skladusa zakonom i oni su odgovorni za organizaciju i red na tom skupu. Uloga države je da izvrši procjenu bezbjednosti i da napravi plan obezbjeđenja ovih skupova”, naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, plan podrazumjeva, određivanje dovoljno velike distance između dva skupa, “sprječavanje fizičkog kontakta, definisanje bezbjednosnih koridora za dolazak i odlazak pristalica sa skupova, plan regulacije saobraćaja, posebna prismotra i pažnja na bezbjednosno interesantna lica i poznate ekstremiste i organizovanih ekstremističkih grupa, pozicioniranje mobilnih jedinica policije na lokacije za eventualno sprečavanje pokreta pristalica izvan bezbjednosnih koridora, video sistem nadzoraž”.

“DF je organizovao preko 100 protesta i svaki je bio prijavijen po Zakonu, a red je održavala redarska služba. Organizatori su po zakonu obavezni da obezbijede red i mirni karakter skupa. Policija je dužna da obezbijedi javni red i mir i spriječi eventualna kršenja zakona i incidente i procesuira one koji krše zakon i ugrožavaju bezbjednost učesnika skupova”, istakao je Medojević.

Napominje, ustoličenje Joanikija jeste događaj sa bezbjednosnim rizicima, kako kaže, ali ne većim od organizacije neke utakmice od 20.000 gledalaca koji se nalaze na istom mjestu – stadionu.

“Pa niko ne otkazuje utkmice zbog mogućeg sukoba navijača. Ogromna većina navijača poštuje red i zakon i navija za svoj klub, a huligani koji eventualno prekrše zakon i krenu u nasilje se evidentiraju i procesuiraju. Ovdje se, dakle, ne radi o stvarnom bezbjednosnom riziku, sa kojim se organizatori i službe bezbjednosti ne mogu nositi. Ovde se radi o namjernom vještačkom podizanju tenzija i namjeri da se ova Vlada pokaže nespsobnom za održavanje ustavnog poretka i obezbjeđivanje javnog reda i mira, kako bi se otvorio politički prostor za internacionalizaciju i uvođenje stranih faktora u posredovanje”, pojašnjava Medojević.

Smatra da je osnovni zadatak nakon pobjede na izborima bio ulazak DPS-a u Vladu Zdravka Krivokapića.

“I onda će se pod, izlizanim i potrošenim besmislenim floskulama dijalog, tolerancija, kompromis, evropski put, građanski mir otvora pitanje ulaska DPS u Vladu Krivokapića, što je, bio osnovni zadatak ove prevare posle 30.08.2020. Eliminisati i pokušati politički uništiti DF, sačuvati Đukanovića i niegovu kamarilu i onda nakon izvjesnog vremena ,,zdravo jezgro DPS” uvesti u Vladu. Koalcija prve i druge familije”, ocjenio je Medojević.

Ističe da je suština krize oko crkve zapravo miran odlazak Đukanovića iz politike.

“Internacionalizacija rješavanja vještački naduvane krize (oko Crkve) u suštini treba da dovede do mirnog odlaska Đukanovića iz politike, uz garancije da se on i članovi njegove šire porodice neće hapsiti, da im se neće plijeniti opljačkana imovina i da će imati imunitet od krivičnog progona. I DPS bez njega i kompromitovanih kadrova korupcijom, treba da uđe u koaliciju sa Krivokapić , Demokratama i Urom. Da Milo ode, a da njegova politika ostane. I posle Mila, Milo”, dodao je Medojević.

Medojević zaključuje riječima – “Da se narod željan pravde i slobode izigra, izda i prevari i da Crna Gora nastavi sigurnim putem ka bankrotu, trajnom siromaštvu i korupciji i vladavini globalne duboke države preko njihovih poslušnika”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve