Nedjelja, 26 Maja, 2024
Rubrika:

Medojević: “Krivi premijer brani fotelju svim sredstvima. Obraza bez.”

Na niske grane smo pali. I kao društvo i kao država. I kao ljudi. Krivi premijer, krivi ljudi, kriva država, poručuje Medojević

Premijer i Vlada su za 200 dana 200 puta javno uhvaćeni u lažima, poručio je lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

“Tajno i protivzakonito se zaduživali, plaćali, nabavljali avione, ugovarali konsultantske poslove, sklapali višemilionske poslove bez tendera i konkurencije, napravili lažni i netačni budžet, lagali o deficiitu, lagali o visini državnog duga, smjenjivali ministra sa opozicijom, ignorisali Skupštinu, švercovali cigarete, švercovali šefa ANB (da bi mogli švercovati unaprijed spomenute cigarete), slagali poljoprivredne proizvođače, prosvjetne radnike, advokate… Samo OSTAVKE nikako da daju. Ni za živu glavu. Braniće Krivi premijer svoju fotelju svim sredstvima. Neće pokleknuti pri prvom iskušenju, kaže. Obraza bez. Čast i dostojanstvo Premijera je čast i dostojanstvo države”, rekao je Medojević.

Ističe da smo na niske grane pali.

“I kao društvo i kao država. I kao ljudi. Krivi premijer, krivi ljudi, kriva država. A u normalnim državama koje imaju odgovorne vlade itekako se gleda na ličnu čast, dostojanstvo, dignitet i vjerodostojnost Premijera i članova Vlade”, poručuje lider PzP-a.

“Njemačka ministarka obrazovanja Annette Schavan, podnijela je ostavku nakon što je utvrđeno da je njezin doktorat zapravo plagijat. Nakon što je Sveučilište u Duesseldorfu utvrdilo da je prepisala djelove svoje doktorske disertacije, oduzeta joj je titula doktorice nauka.

Švedska ministarka trgovine Maria Borelius dala je ostavku nakon što su otkrili da je tokom 90-ih zaposlila dadilju “na crno”, dakle nije plaćala porez i naknade za zaposlenog. Tvrdila je da nije imala novca kako bi dadilju zaposlila legalno, a podaci su pokazali kako su ona i njen suprug skupa imali prihod nekoliko puta veći od prosječne švedske porodice.

Švedska ministarka kulture Cecilia Stego Chilo podnijela je ostavku nakon što se saznalo da čak 16 godina nije plaćala godišnju TV pretplatu. Njen je suprug prijavio televizijski prijemnik, za koji bi plaćali pretplatu, pet dana prije nego je Cecilia postala ministarka, no to nije bilo dovoljno da prikrije činjenicu o godinama neplaćanja TV pretplate.

Zamjenica premijera Mona Sahlin bila je upletena u aferu “Tobleroni”, odnosno, koristila je službenu kreditnu karticu kako bi kupovala pelene, čokolade i još neke privatne sitnice. Sahlin se izvinila, vratila novac, platila još dodatnih 15 tisuća kruna u budžet, no za njeno radno mjesto nije bilo spasa i podnijela je ostavku.

Francuska ministarka spoljjih poslova Michèle Alliot-Marie podnijela je ostavku nakon što se s godišnjeg odmora u Tunisu umjesto komercijalnim letom vratila privatnim avionom tuniškog biznismena Aziza Mileda, povezanog s tuniškim predsjednikom koji je svrgnut nakon demonstracija koje su se događale baš u vrijeme njenog boravka u toj zemlji.

U Norveškoj je svojedobno ministar ribarstva podnio ostavku jer je nosio službeni telefon na ljetovanje.

Zbog zloupotrebe položaja i iskorištavanja dobrih veza s istaknutim njemačkim poduzetnicima ostavku je podnio i njemački predsjednik Christian Wulff. Sumnjičio se za “izvlačenje prednosti” od svojih poznanstava s biznismenima. Istraga u pitanju odnosi se na optužbe prema kojima je filmski producent David Groenewold Wulffu i njegovoj supruzi platio boravak u jednom luksuznom hotelu na ostrvu Syltu dok je istovremeno od pokrajine Donje Saske tražio jamstva za jedan poslovni kredit.

Državna sekretarka Jacqui Smith dala je ostavku jer se saznalo kako je njen suprug na državni trošak pogledao dva pornića, odnosno iznajmljivanje filmova za odrasle je platio službenom karticom. Na trošak svog ofisa kupila mu je i novi mobilni telefon, a bio je zaposlen i kao njen asistent. Imala je i drugih afera, poput one da je zbog putnih troškova prijavila i lažno stanovanje.

Masahiro Imamura je na sastanku vladajuće Liberalno-demokratske stranke govorio je o šteti koju je uzrokovao cunami 2011. godine kada je u Fukushimi stradalo 18.500 ljudi i dogodila se velika nuklearna nesreća.

“Dobro je što se to dogodilo na području Tohoku na sjeveroistoku Japana, jer bi šteta bila još veća da je bilo u blizini glavnog grada”, rekao je Imamura. Premijer kritikovao izjavu pa je Imamura dao ostavku.
Japanski ministar za Olimpijske igre Yoshitaka Sakurada javno se izvinio nakon što je tri minute zakasnio na sastanak u parlamentu, a opozicija je zatražila njegovu ostavku”, naveo je Medojević na Fejsbuku slučajeve zbog kojih su političari podnosili ostavke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
29.06.2021-13:01 13:01

Da sam ja neko…
Ali jesam moj Qrz

Evidence
30.06.2021-12:21 12:21

Ah, Medojeviću, ko da ti više vjeruje. Zar ti nije dosadilo ponavljati stalno istu priču. Mlatiti praznu slamu.
Da zaista ozbiljno misliš imao si prilike da ne podržiš izbor premijera u skupštini.