Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
Rubrika:

Pregovaraju o zajmu sa Francuskom razvojnom bankom

Vlada usvojila informaciju o polaznim osnovama u vezi sa kreditom za razvojne politike

Vlada je usvojila informaciju o polaznim osnovama za pregovore sa Francuskom razvojnom bankom (AFD) u vezi sa zajmom za razvojne politike (DPL aranžmana).

– U skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu, država se može zadužiti do 1,15 milijardi eura, a ta je sredstva moguće koristiti prvenstveno za otplatu duga, finansiranje kapitalnog budžeta i stvaranje fiskalne rezerve – navodi se u saopštenju nakon sjednice Vlade.

Imajući u vidu da je do sada realizovana emisija obveznica na međunarodnom tržištu kapitala od 750 miliona dolara, odnosno 687,76 miliona eura, nakon hedžing transakcije, država se može zadužiti još 463 miliona eura. Shodno tome, pregovarali su sa Svjetskom bankom o DPL aranžmanu. Iz Vlade su objasnili da je cilj tih zajmova da pomognu u sprovođenju strukturalnih promjena koje će podstaći ekonomski rast i smanjenje siromaštva.

– Tim povodom, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da nastavi pregovore sa Francuskom razvojom bankom u vezi sa ovim aranžmanom, kako bi precizirali dalje korake za njegovu realizaciju – navodi se u saopštenju.

Usvojena je informacija o rezultatima pregovora sa Evropskom investicionom bankom o kreditu sa EIB-om za Željezničku infrastrukturu (ŽICG) i Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS), sa nacrtima ugovora.

– Kako je Zakonom o budžetu za ovu godinu predviđeno je da se država može zadužiti za finansiranje generalnog remonta pruge i modernizaciju depoa i radionica do 40 miliona eura, a s obzirom na to da se investicionim grantom dodjeljuju sredstva za finansiranje 50 odsto vrijednosti projekta, Ministarstvo finansija je okončalo pregovore sa EIB-om i usaglasilo konačan tekst ugovora o kreditu od 40 miliona eura – saopštili su iz Vlade i objasnili da je ukupan iznos

investicije procijenjen na 80 miliona eura, od čega je 35,5 miliona kao grant iz EU fondova u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a 4,5 miliona će se obezbijediti iz sopstvenih sredstava.

Usvojena je informacija da je početkom prošle godine, početno stanje depozita budžeta iznosilo 46,32 miliona eura, stanje neizmirenih obaveza 8,66 miliona eura, kao i da je početno stanje nedospjelih obaveza budžeta iznosilo 93,92 miliona eura, što je potrebno za pripremu prijedloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Poček
25.05.2024-21:57 21:57

Ovaj covjek je nevjerovatan samo zaduzuje drzavu !,,!,a pinka cash ?

cetinje
27.05.2024-09:27 09:27

Koje zaduzenje , kad svetosavska vlada govori “med i mlijeko”koji lopingeri narode.