Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Ekstremno visoka kamata pokazatelj bankrota javnih finansija i spekulativnog karaktera transakcije

Činjenica da se Srbija zadužuje tri puta jeftinije od Crne Gore je jasan dokaz nivoa povjerenja u stabilnost javnih finansija Crne Gore

Ekstremno visoka kamata je pokazatelj bankrota javnih finansija i spekulativnog karaktera transakcije, kazao je lider PzP-a Nebojša Medojević.

“Srbija se zadužila za 1.06% Hravtska 0.4-0.6%. U 2021 za naplatu pristiže 436,4 miliona.Što znači da se Vlada zadužila dodatnih 313,6 miliona eur za finansiranje deficita i jačanje likvidnosti budžeta što je 8,1%BDP . Sama kamatna stope od 2,95% ukazuje na njen spekulativni karakter što je posledica neodrživog budžetskog deficita i stanja u javnim finansijama zemlje. Činjenica da se Srbija zadužuje tri puta jeftinije od Crne Gore je jasan dokaz nivoa povjerenja u stabilnost javnih finansija Crne Gore. Drugi, ne manje važan aspekt je činjenica da spekulativne kamate privlače samo špekulativne investitore koji su spremni da prihvate rizik da im Crna Gora nakon 7 godina neće moći da isplati 870 miliona eura ove emisije. Kako ne znamo bitne detalje emisije vezane za metod obračuna kamata i dinamika plaćanja , nemoguće je procjeniti koliko godišnje će ova emisija opteretiti naš budžet”, kazao je Medojević.

Uskoro opšrinije…

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Branko
11.12.2020-11:37 11:37

KAD JE VEC MORALO DA DODJE DO PROMJENE JEDAN DIO MINISTARA JE KOLIKO TOLIKO PRIHVATLJIV,U ODNOSU NA TO DA SU TVOJI DJUTURUMI I EKSTREMI PREUZELI NEKE RESORE. DALEKO OD TOGA DA U BIVSOJ VLADI NIJE BILO MINISTARA ISPOD SVAKOG KRITERIJUMA.