Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
Rubrika:

Medojević: Đurović da, u što kraćem roku, pozove lidere stranaka na dijalog

Kako dodaje, politički život, demokratski procesi, funkcionisanje ustavnog poretka više ne smije zavisiti od privatnih motiva i interesa jednog čovjeka

Izbor sudija Ustavnog suda je samo jedno od važnih pitanja rješavanja duboke političke i državne krize i ne bi smio biti predmet ucjena i trgovine. Shvatam Abazoviću zabrinutost zbog istrage o švercu cigareta koja vodi do njega lično, ali sa politikom ucjena se mora prestati, poručuje Nebojša Medojević, predsjednik PzP-a.

“Takva politika ucjena je i dovela Crnu Goru u stanje duboke političke i institucionalne krize i nastavak ovakve prakse neće riješiti problem. Naprotiv, kriza može eskalirati u destabilizaciju zemlje i haos.

Imajući u vidu očiglednu namjeru Abazovića da drži čitavu Crnu Goru kao taoca svojih političkih, ali i poslovnih i privatnih interesa, (što radi od 2020. u kontinuitetu) inicirao sam početak parlamentarnog dijaloga u cilju pronalaženja mirnog, demokratskog i održivog rešenja duboke državne krize”, kaže Medojević.

Kako dodaje, politički život, demokratski procesi, funkcionisanje ustavnog poretka više ne smije zavisiti od privatnih motiva i interesa jednog čovjeka.

“Pozivam Predsjednicu Parlamenta da, u što kraćem roku, pozove lidere Parlamentarnih stranaka na dijalog o pronalaženju mehanizama za deblokadu političkog sistema i ustavnog poretka.

S obzirom na to da se ovakve krize legitimiteta najvažnijih institucija političkog sistema mogu demokratski i mirno riješiti isključivo na fer i poštenim izborima, dijalog bi se trebao voditi o preduslovima, vremenu održavanja, spajanja sa predsjedničkim izborima, i pripremi tih izbora i deblokadi rada Ustavnog suda, tužilaštva i pravsuđa, izborom VDT, sudija Ustavnog suda i kompletiranjem Sudskog savjeta.

Ovdje se radi o sistemskim fundamentalnim pitanjima funkcionisanja države i prihvatanje bilo čijeg ultimatuma, ucjena i politike “ja tebi, ti meni” je neprihvatljivo, državnički neodgovorno i mora biti odbačeno kao štetno i opasno po interese građana i države”, zaključuje Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lazo
05.11.2022-12:00 12:00

Medojeviću,možda ti ponešto i znaš,možda si mogao da budeš od koristi društvu i državi ali tvoj najveći problem je što si ušao u fašističku i ratnohuškačku mandićevu i kneževićevu koaliciju ,ostrašćeno si podržao sve što oni reprezentuju zajedno sa onim profesorom radulovićem što mlatara rukava i urliče po Skupštini ko neka divlja zvijer glumatajući nekog velikog,zabrinutog patriotu!!!Eto to je to moj Medojeviću,pojeli te ekstremisti!!!