Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: Nosioci javnih funkcija da suzbijaju predrasude i promovišu mir

Akcija za ljudska prava (HRA) podsjeća da je ideološka osnova Holokausta rasistička predrasuda o superiornosti bijele rase i jednog naroda nad ostalima

Danas se navršava 79 godina od oslobođenja 7500 zatvorenika koncentracionog logora Aušvic u Poljskoj, najvećeg i najozloglašenijeg logora nacističke Njemačke. U njemu je stradalo oko 1,1 milion ljudi, pretežno Jevreja. Za vrijeme Drugog svetskog rata, šest miliona evropskih Jevreja ubijeno je u sličnim logorima, saopštili su iz Akcije za ljudska prava HRA.

Rezolucijom UN 2005. godine ovaj dan je proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta.

Akcija za ljudska prava (HRA) podsjeća da je ideološka osnova Holokausta rasistička predrasuda o superiornosti bijele rase i jednog naroda nad ostalima.

“Ova izopačena ideja i danas predstavlja prijetnju demokratskim društvima. Ta predrasuda prvo je prerasla u diskriminaciju, u zabranu “inferiornima” da uživaju ista prava kao Njemci, a zatim i u sistematsko ubijanje miliona Jevreja, Roma, Slovena, osoba s invaliditetom, političkih neistomišljenika i homoseksualaca u koncentracionim logorima i drugim zatvorima tokom Drugog svjetskog rata”, kažu u HRA.

Naglašavaju da smo nažalost, svjedoci da je juče Međunarodni sud pravde zahtijevao upravo od jevrejske države Izrael hitnu obustavu nasilja nad Palestincima s obzirom na desetine hiljada nedužnih civilnih žrtava njenih oružanih napada u Gazi.

“Ohrabrujuća vijest je da su ministri kulture država sa teritorije bivše Jugoslavije u četvrtak potpisali sporazum o ponovnom uspostavljanju zajedničke postavke u muzeju bivšeg logora Aušvic – Birkenau. Prvo njeno postavljanje bilo je 1963. godine, dok je 2008. godine “Jugoslovenski paviljon” nažalost zatvoren. Obnavljanjem postavke odaje se počast oko 20.000 žrtava Holokausta s područja Jugoslavije koje su stradale u ovom logoru i čuva sjećanje na njih. Preživjelo je samo manje od stotinu”, navode u HRA.

Očekuju da Srbija i Bosna i Hercegovina prihvate da i Kosovo učestvuje u ovoj postavci naredne godine, bar iz pijeteta prema žrtvama.

“Državnici i ostali nosioci javnih funkcija posebno su odgovorni da svakim svojim djelom promovišu ljudsko dostojanstvo i suzbijaju predrasude i mržnju koji dovode do nasilja i uništavanja ljudi”, zaključuju u HRA.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve