Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Opoziciji ambicija da uđe u ovu Vladu, to ih stavlja u podređen položaj

Marković pita kako možete biti u partnerstvu sa onima koji imaju ovakav odnos prema ustavnim vrijednostima države, biti u vlasti koja je ruinirala zdravstveni i obrazovni sistem, koja je odgovorna za krizu institucija, koja i dalje podstiče iseljavanje, a ne povratak na ognjišta i koja nije uložila nijedan cent u razvoj sjevera?

Imam utisak da opozicija ne djeluje na planu osvajanja vlasti i zadobijanja povjerenja na bazi kredibilnih i realnih politika, već joj je ambicija da uđe u postojeću vladu u ovoj ili nekoj drugoj formi. To je pristup koji opoziciju stavlja u podređen položaj, što apsolutno odgovara aktuelnoj vlasti, ocijenio je bivši premijer i bivši direktor ANB-a Duško Marković. On vjeruje da postoji građanski potencijal koji može pokrenuti oporavak evropske i građanske Crne Gore zasnovane na vrijednostima demokratskog i slobodnog društva.

“Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je izabran glasovima 49 poslanika u Skupštini. Brisel komunicira sa legitimno izabranim predstavnicima vlasti. Gospodin Mandić je izbor ovdašnje većine, a ne Brisela. Pitanje je šta ovdje suverenistička i građanska opozicija radi da se stvari promijene. Imam utisak da opozicija ne djeluje na planu osvajanja vlasti i zadobijanja povjerenja na bazi kredibilnih i realnih politika, već joj je ambicija da uđe u postojeću vladu u ovoj ili nekoj drugoj formi. To je pristup koji opoziciju stavlja u podređen položaj, što apsolutno odgovara aktuelnoj vlasti”, rekao je Marković Pobjedi komentarišući to što je Mandić bio nedavno u zvaničnoj posjeti Briselu.

Marković pita kako možete biti u partnerstvu sa onima koji imaju ovakav odnos prema ustavnim vrijednostima države, biti u vlasti koja je ruinirala zdravstveni i obrazovni sistem, koja je odgovorna za krizu institucija, koja i dalje podstiče iseljavanje, a ne povratak na ognjišta i koja nije uložila nijedan cent u razvoj sjevera?

“Na kraju – biti u većini sa onima koji su na onakav način predstavili sebe na sjednici Odbora za bezbjednost…”, dodao je on.

Prema njegovim riječima puno je ustavnih i poslovničkih mogućnosti koje bi opozicija mogla da koristi – od pokretanja inicijativa za izglasavanje nepovjerenja, interpelacija o radu ministara, kontrolnih saslušanja do zakonodavnih inicijativa. Nažalost, kaže, toga nema ili skoro da nema.

“Umjesto konkretnih i sistemskih političkih akcija – na sceni je inflacija objava, pa i pojedinačnih stavova na društvenim mrežama. Bez obzira na sve, vjerujem da postoji građanski potencijal koji može pokrenuti oporavak evropske i građanske Crne Gore zasnovane na vrijednostima demokratskog i slobodnog društva”, rekao je Marković Pobjedi.

On je između ostalog ocijenio i da se Demokratska Crna Gora ponaša veoma utilitaristički i pragmatično u ostvarivanju svojih interesa.

“To se vidi i u Vladi, ali i na svim mjestima po dubini koja su zauzeli u prethodne tri godine. Dakle, Demokrate su imale politički interes i definisane ciljeve kada su postale dio ove većine i glasale za izbor Spajića, ali i Mandića. Ne zaboravimo da iz njihovih redova, pored ministra unutrašnjih poslova i ministra odbrane, dolaze i dva najznačajnija potpredsjednika – prvi za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove i drugi – za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju. Jasno je da oni i u ovoj situaciji ostaju, prije svega, dosljedni i posvećeni svojim političkim interesima i ciljevima”, istakao je Marković.

Duško Marković ja neglasio i da premijer ne samo da nema taj komfor nemiješanja, nego je dužan da se stara o efikasnom i zakonitom djelovanju sektora bezbjednosti.

“Prepuštanje tog sektora drugima – pa makar dolazili i iz Vlade – može nositi dalekosežne negativne posljedice i udarati u temelje države, što imamo priliku da gledamo svakog dana”, kazao je on i naglasio da se bezbjednosni sektor koristi kao sredstvo za ostvarivanje najprizemnijih političkih interesa i, nažalost, ličnih poriva, frustracija i etiketiranja.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mnenk
18.02.2024-10:35 10:35

Odakle Vama Markoviću pravo, da Vi pričate i komentarišete ulogu Premijera, kad ste nažalost kao premijer uništili sve ono što je bilo dobro u CG, a doveli na vlast četničku bolumentu sa pratećim izdajnicima. Ko je omogućio litije u CG nego Vi i Vaš kum, prijatelj, predsjednik i ostali izdajnici, koji i dalje nastavljaju sa idćzdajom ove male, lijepe države. Odakle Vam pravo da ne kažemo šta drugo da se Vi oglašavate i javljate u nesto da čekate sud istorije i ne samo istorije, da bi odgovarali za ono za šta ste krivi.

Nkmne
18.02.2024-10:39 10:39

Odakle Vama Markoviću pravo, da Vi pričate i komentarišete ulogu Premijera, kad ste nažalost kao premijer uništili sve ono što je bilo dobro u CG, a doveli na vlast četničku bolumentu sa pratećim izdajnicima. Ko je omogućio litije u CG nego Vi i Vaš kum, prijatelj, predsjednik i ostali izdajnici, koji i dalje nastavljaju sa izdajom ove male, lijepe države. Odakle Vam pravo da ne kažemo šta drugo da se Vi oglašavate i javljate umjesto da čekate sud istorije i ne samo istorije, da bi odgovarali za ono za šta ste krivi.

Mnnk
18.02.2024-11:19 11:19

Odakle Vama Markoviću pravo, da Vi pričate i komentarišete ulogu Premijera, kad ste nažalost kao premijer uništili sve ono što je bilo dobro u CG, a doveli na vlast četničku bolumentu sa pratećim izdajnicima. Ko je omogućio litije u CG nego Vi i Vaš kum, prijatelj, predsjednik i ostali izdajnici, koji i dalje nastavljaju sa zdajom ove male, lijepe države. Odakle Vam pravo da ne kažemo šta drugo da se Vi oglašavate i javljate umjesto da čekate sud istorije i ne samo istorije, da bi odgovarali za ono za šta ste krivi.

dragan
18.02.2024-11:42 11:42
Reply to  Mnnk

Respekt. Lijepo receno.