Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Od Crne Gore se očekuje skok u integracijama

Sve države članice, kaže, podržavaju CG kao svijetli primjer pregovaračkog procesa, naročito u poređenju sa drugim državama kandidatima koje sve ponaosob u ovom trenutku imaju neko breme koje ih usporava

Od Crne Gore se očekuje da naredne godine napravi skok u evropskim integracijama, i preskoči klauzulu balansa koja joj stoji na putu, kaže u razgovoru za NOVU šef crnogorske Misije u Briselu Petar Marković.

Ukoliko Podgorica u narednih nekoliko mjeseci ispuni mjerila u poglavljima 23 i 24, države članice otvorile bi joj dalji put ka Briselu. Marković smatra da je ahilova peta crnogorskog pregovaranja sa EU, javna administracija i ljudski resursi, zbog čega kao veoma značajno smatra imenovanje Predraga Zenovića za novog pregovarača.

“Nakon posjete crnogorskog premijera zvaničnom Briselu, ali prije svega nakon rezultata postignutih nakon dugotrajnog stagniranja, CG ima šansu da napravi skok u evropskim integracijama u svojoj 11 godina dugoj pregovaračkoj istoriji”, kaže za NOVU šef Misije Crne Gore u Briselu Petar Marković.

“U pravu ste kada kažete da je riječ o skoku jer to više nije ni sprint ni maraton, već se od nas očekuje, da bismo napravili napredak u pregovorima, da zaista preskočimo prepreku koja stoji na našem pregovaračkom putu, a to je ta najprije neformalna, a sada i zvanična klauzula balansa koju treba preskočiti”, naveo je Marković.

U Briselu su, ističe Marković, okolnosti vrlo povoljne. Sve države članice, kaže, podržavaju CG kao svijetli primjer pregovaračkog procesa, naročito u poređenju sa drugim državama kandidatima koje sve ponaosob u ovom trenutku imaju neko breme koje ih usporava.

Tako da ukoliko Crna Gora u narednih nekoliko mjeseci uspije da ispuni rezultate i mjerila u poglavljima 23 i 24, postoji raspoloženje država članica da joj otvore dalji put u nastavku pregovora.

“Ako konac djelo krasi, za CG je, smatra, 2023. ipak bila uspješna godina. Imenovanjima u pravosuđu pokazali smo, objašnjava, Briselu političku volju, stabilnost ali i funkcionalnost institucija”, kazao je Marković.

Niko iz EU, poručuje Marković, ne očekuje da CG može u nekoliko nedjelja ili mjeseci postignuti opipljiv i trajan rezultat u smislu pravosnažnih presuda ali se očekuje da pokaže da ide u pravom smjeru.

“U tom smislu ako se to pokaže nedgje do proljeća, onda bi na nekoj predstojećoj međuvladinoj konferenciji države članice mogle CG da otvori vrata. Ne očekujem da bismo prva poglavlja mogli da zatvorimo na toj prvoj instanci ali ukoliko bi države članice naložile komisiji da za CG uradi nacrt izvještaja onda bi to bio signal da bismo u najskorijem periodu, možda i do kraja naredne godine mogli da zatvorimo jedan broj poglavlja”, poručio je on.

Marković pozdravlja imenovanje Predraga Zenovića za glavnog pregovarača sa EU. Pregovaračka struktura je, ističe, kao i cjelokupni administrativni aparat u proteklih nekoliko godina bila žrtva lutanja u odsustvu političke koordinacije i dobrog odnosa izmedju različitih grana vlasti.

“Kada nemate jasan zadati politički smjer, onda administraciji nije uvijek jasno u kom pravcu treba da se kreće i sad se to nalazi u prošlosti, nadamo se, i stekli su se uslovi da se obnovi elan pregovaračke strukture. Siguran sam da će nova svježa krv osvježiti pregovaračku strukturu. Važno je međutim da se ta struktura po čitavoj dubini osvježi”, smatra Marković.

Crna Gora, zaključuje, nema poglavlje 35 kao sto ti imaju Srbija i Kosovo, nema bilaterelnih problema sa susjedima, kandidat je koji ima euro, članica smo NATO, pa ako bi morao da izdvoji ahilovu petu našeg pregovaranja sa EU, to bi upravo bili administrativni kapaciteti i ljudski resursi.

IzvorNova

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mlaćenje
03.01.2024-19:26 19:26

…. prazne slame. Sa Milatovićem samo u srbistan i možda, samo možda u Rusiju.