Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Izbori uz puno učešće svih političkih aktera

Sa briselskih adresa poslate su snažne poruke o očekivanjima da će Crna Gora snažno nastaviti evropski put, i odgovoriti na izazove u jačanju vladavine prava koja uključuje dalju reformu pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije i medijske slobode

Premijer Duško Marković očekuje da će izborni proces i predstojeći parlamentarni izbori biti održani u kvalitetnoj atmosferi, uz učešće svih političkih aktera.

Duško Marković

Premijer Marković, govoreći za RTCG, izrazio je očekivanja da će se nastupajući parlamentarni izbori rezultirali funkcionlanim parlamentom.

“Očekujemo da će izborni proces koji je u toku i izbori koji se održavaju 30. avgusta održati u kvalitetnoj izbornoj atmosferi i da ćemo s obzirom na epidemiju pripremiti sve uslove za bezbjedno odvijanje izbornog procesa i nakon toga snažno i dinamično krenuti ne samo kada je u pitanju evkopska integracija, već ekonomski oporavak i razvoj zemlje”, naveo je Marković.

Komesar Varhelji je saopštio da očekuje inkluzivan izborni porces. Na pitanje da li očekuje da će tokom predstojećih izbora sve strane uzeti učešće, Marković odgovara:

“Vidimo ovih dana da se važne političke opozione grupacije pripremaju za izbore, praktično su konstituisali svoje liste i saopštili izborne programe, dakle očekujem da će izbori biti održani uz puno učešće svih političkih aktera, ne samo stranaka koje čine vlast nego i opozicionih stranaka i da će to biti dobra prilika da građani izaberu one koji žele da ih predstavljaju u naredne četiri godine, da će to biti preloman trenutak u smislu jačanja političkog sistema i i demokratije u Crnoj Gori i da ćemo nakon toga imati i izraženu političku volju, da ćemo imati funkcionalan parlament i da se o bojkotu parlamenta nakon izbora neće pričati”, naveo je Marković.

Evropska perspektiva Crne Gore je sasvim izvjesna, a naša zemlja približava se fazi ubrzanijeg zatvaranja pregovaračkih poglavlja, kazao je za RTCG predsjednik Vlade, sumirajući brojne sastanke sa zvaničnicima evropskih institucija u Briselu.

Crna Gora je najdinamičnija u procesu evropskih integracija, ocijenjeno je tokom susreta premijera Markovića sa zvaničnicima evropskih insititucija.

Sa briselskih adresa poslate su snažne poruke o očekivanjima da će Crna Gora snažno nastaviti evropski put, i odgovoriti na izazove u jačanju vladavine prava koja uključuje dalju reformu pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije i medijske slobode.

“Ocjene su da uspješno taj proces vodimo, da se približavamo fazi u kojoj ce doći do ubrzanijeg zatvaranja pregovaračkih poglavlja i pripremati se za punopravno članstvo”, naveo je Marković.

Premijer je sa evropskom partnerima razgovarao i o snažnoj kampanji dezinfomacija i lažnih vijesti i drugim hibridnim aktivnostima tokom pandemije koronavirusa, ocjenjujući da Vlada strpljivo gleda na te okolnosti i da ima demokratske odgovore.

“Govorili smo o tome kako je u uslovima kovida Crna Gora bila izložena snažnoj kampanji dezinfomacija i lažnih vijesti i drugim hibridnim aktivnostima. Naravno iskazali smo čuđenje zašto to vrlo često dolazi od naših susjeda, ali smo istovremeno saopštili da veoma strpljivo gledamo na te okolnosti, pratimo i imamo demokratske odgovore, dakle ponašamo se evropski i vjerujem da period koji dolazi će pokazati da oni drugi koji pokušavaju da u političkom smislu destabilizuju Crnu Goru, da će se ponašati evropski, kao dobri susjedi”, naveo je Marković.

U kontekstu oporavka borbe protiv Kovida 19, Crna Gora i ostale zemlje Zapadnog Balkana mogu računati na izdašni investicioni i ekonomski plan, vrijedan više desetina milijardi eura koji će EK predstaviti na jesen.

Premijer Marković saopštio je da je Crna Gora u prilici da EK brzo ponudi svoje projekte u oblastima energetike, saobraćaja, digitalne ekonomije, i obnovljivih izvora energije, uz očekivanja da će oni biti pozitivno ocijenjeni i da će naša zemlja dobiti neophodna sredstva.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve