Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Margolin: Bečić ukazao poštovanje i pružio podršku jevrejskom narodu u borbi protiv antisemitizma

Zahvalivši na pozivu za učešće na simpozijumu, Bečić je izrazio nadu i uvjerenje da ''budućnost ne smije biti ni nalik onome što se nekad dogodilo, da se monstruozni zločini nikad više ne smiju ponoviti  i da se nikad više neće ponoviti ništa ni nalik onome što se desilo jevrejskom narodu''

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, sastao se sa predsjedavajućim Evropske jevrejske asocijacije, rabinom Menachem Margolinijem.

Ističući važnost simpozijuma koji se tradicionalno održava i obilježava u organizaciji Evropske jevrejske zajednice, rabin Margolin je kazao da posebno cijeni činjenicu da je predsjednik Bečić ukazao poštovanje i pružio podršku jevrejskom narodu u borbi protiv antisemitizma, koja je, po riječima rabina jedan od najvažnijih zadataka današnjice sa kojima se suočavamo.

Zahvalivši na pozivu za učešće na simpozijumu, Bečić je izrazio nadu i uvjerenje da „budućnost ne smije biti ni nalik onome što se nekad dogodilo, da se monstruozni zločini nikad više ne smiju ponoviti  i da se nikad više neće ponoviti ništa ni nalik onome što se desilo jevrejskom narodu“.

On je naveo da su crnogorski i jevrejski narodi prijateljski, koji promovišu istinske vrijednosti koje su potrebne čovječanstvu.

“Crnogorci su znali, kako je sinoć istakao uvaženi rabin Ari, da svog brata i prijatelja spasu od nacističkih hordi, pružajući im nesebično sklonište onda kad im je to najviše bilo potrebno“, kazao je Bečić.

Ističući da kroz prizmu broja ne posmatra snagu i veličinu jevrejske zajednice u Crnoj Gori, već „kroz posvećenost i iskrenost u odnosu prema svim građanima Crne Gore“, Bečić je kazao da, „iako smo svi kroz istoriju bili na velikim iskušenjima, naši narodi se nijesu dali u lance vezati, već smo se uzdizali kao feniks“.

Predsjednik Bečić je podsjetio da je Skupština Crne Gore organizovala posebnu izložbu povodom obilježavanja godišnjice nastadalima u Holokaustu, kao i da je prije deset godina, na lokalnom nivou Skupštine, donijeta odluka da se jevrejskoj zajednici ustupi zemljište na kom bi izgradili prvu sinagogu u Podgorici.

Izrazivši spremnost u pružanju nesebične pomoći za izgradnju sinagoge, predsjednik Bečić je kazao „upravo bi izgradnja sinagoge, bila kruna prijateljstva dva naroda“.

Uz konstataciju da je Crna Gora najdalje odmakla na evropskom putu, da postoji raspoloženje i volja da se učini dodatan napor u dijelu daljih reformi, ali i da se očekuje proaktivan odgovor Evropske Unije, predsjednik Bečić je zahvalio na afirmativnim riječima rabina Margolina (Menachem Margolin) i njegovoj iskrenoj želji da Crna Gora što prije postane članica EU.

Saglasivši se sa predsjednikom Bečićem, „da je jedan čovjek dovoljan, da napravi veliki uspjeh“, rabin Margolin je kazao da „nećemo naći bolje prijatelje od Crne Gore“ što će uskoro i potvrditi istraživanje o položaju Jevreja u svim državama svijeta u kojima žive, a sadašnji podaci pokazuju da je Crna Gora na visokom mjestu.

Rabin Margolini se u govoru posebno zahvalio predsjedniku Skupštine kazavši ,,sjajan ste primjer kako jedna buduća članica Evropske Unije treba u svakom trenutku da se odnosi, ne samo prema jevrejskoj zajednici, već prema svim građanima bilo kojoj vjeri ili naciji da pripadaju“.

On je prenio pozdrave predsjedniku Bečiću od strane premijera Izraela, i zaključio govor sa „Cilj je da se Crna Gora još više približi EU i postane njena članica“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve