Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Mandić sa Varheljijem: Članstvo u EU ostaje strateški cilj Crne Gore

Mandić je, kako je saopšteno iz Skupštine, tokom razgovora sa Varheljijem istakao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić razgovarao je u Budimpešti sa Oliverom Varheljijem, evropskim komesarom sa susjedstvo i proširenje.

Mandić je, kako je saopšteno iz Skupštine, tokom razgovora sa Varheljijem istakao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Crne Gore.

Razgovarajući o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, Mandić je istakao da će 28. saziv Skupštine biti snažno posvećen neophodnim reformama u cilju unapređenja evropske integracije Crne Gore.

Mandić je kazao da će Skupština Crne Gore u narednim danima odlučivati o sedmom sudiji Ustavnog suda, te da predstoji izbor Vrhovnog državnog tužioca i kompletiranje Sudskog savjeta, čime bi naša zemlja zaokružila važan proces u formiranju pravosudnih organa.

“On je izrazio očekivanje da će Evropska unija prepoznati snažno zalaganje parlamentarne većine u pogledu reformskih aktivnosti i unapređenja stanja, te da će to biti vrednovano na način što će se ubrzati proces pristupanja Crne Gore u EU”, navodi se u saopštenju.

Komesar Varhelji je čestitao Mandiću izbor na mjesto predsjednika Skupštine, navodeći da je dobro upoznat sa političkim i društvenim dešavanjima u Crnoj Gori.

Varhelji je pozdravio napore Crne Gore u procesu pristupanja EU i pohvalio izlaganje predsjednika Skupštine na 11. konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope.

On vjeruje da će Crna Gora ubrzo postići važan napredak u oblasti pravosuđa, što će značajno ubrzati njen put pridruživanja EU.

Apostrofirajući da je konsenzus između političkih partija koje čine tako ubjedljivu parlamentarnu većinu od izuzetnog značaja, kao i da Skupština treba da odradi svoj dio posla u procesu pristupanja.

“Varhelji je izrazio očekivanje da će Skupština uspjeti da do kraja dovede izbor VDT, sudije Ustavnog suda i popuni Sudski savjet nedostajućim članovima, ocjenjujući da bi Brisel posebno vrednovao tako značajne rezultate”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve