Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Mandić: Popis će početi 30. novembra, narednih dana sve dodatne mjere zaštite za bolju kontrolu

On je rekao da će u narednim danima biti obezbijeđene sve dodatne mjere zaštite

Naša većina je donijela odluku o popisu koji će početi 30. novembra – saopštio je Andrija Mandić nakon što je izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore.

On je rekao da će u narednim danima biti obezbijeđene sve dodatne mjere zaštite.

– Obezbijedićemo da svaki građanin može imati lični uvid u podatke Monstata koji se odnose na njega – saopštio je Mandić.

Mandić je položio zakletvu.

– Ne uzimajući u obzir da imam najviše poslaničkog iskustva, smatram da sam dužan da naše političke nesporazume i poglede na budućnost ove zemlje sagledam i sa drugačijeg stanovišta od onog koje je nekako uniformno spakovano u našem svakodnevnom političkom životu. Naš politički život mora da teži ka pravdi i istini i odustane o dosadašnje prakse u kojoj je sve dozvoljeno ako donosi neku korist. Dame i gospodo, svima nama je potrebno da činimo dobra djela a ne samo da izgovaramo prazne i varljive fraze. Stoga želim reći nekoliko riječi kao čovjek iz naroda. Želim da kažem da ono u šta danas nakon toliko godina bavljenja politikom iskreno vjerujem i čemu sa ovog visokog mjesta želim da služim je samo jedno: pomirenje i samo pomirenje. Ono je izuzetno važno jer vidimo da je svijet i cijelo čovječanstvo na ivici velikog oružanog sukoba i upravo zbog toga moramo da budemo ujedinjeni, pomireni i složni – poručio je on.

Dugo je, kaže, na sopstvenom iskustvu učio da put do uspjeha ne vodi nikada samo jednom stazom.

– I da sam najčešće griješio kada sam vjerovao da sam samo ja upravu. Opasno je slušati samo sebe jer tada čovjek zna da ogluvi za druge glasove i misli. Zato otvorimo sebe drugima kako bi nas razumjeli i saslušajmo druge kako bi shvatili njihove potrebe i želje. Na taj način će se najbolje pokazati zrelost Crne Gore a ne po principu ko je većina a ko manjina. Upravo zbog toga, prije svake odluke, treba čuti sve i izabrati najbolje i najostvarivije. Moramo se naučiti da je sve u životu prolazno, da su jedni dugo bili na vrhu, da su drugi došli, a treći čekaju da tamo stignu. Sve je to demokratija koja je u interesu naroda i koja je tu da pokaže da niko nije važniji od naroda i njegove zemlje koja ne živi da nekog smijeni već da izabere onog ko će biti bolji i služiti njenim interesima. Zato nam treba jasan dijalog – da se on završi dogovorom a ne diobama. Došlo je vrijeme da samo narod bira i izabere one kojima vjeruje. Da bi to mogli da postignemo moramo početi da vjerujemo jedni drugima – poručio je Mandić.

Ukazao je na to da istraživanja pokazuju da građani najmanje vjeruju političarima.

– Ta ispitivanja takođe potvrđuju da građani ne vjeruju nikome. Zato danas baš želim da otvorim taj problem i postavim pitanje svakom građaninu Crne Gore: Zašto smo izgubili vjeru jedni u druge? Kada se to desilo? Izgubila se vjera u drugog čovjeka nezavisno od njegovog zanimanja, čak i unutar mnogih porodica koje su nekada bile najviša svetinja, povjerenje jednih u druge je izgubljeno. To je druga stvar koju želim da naglasim i da se snažno založim: da otpočnemo proces vraćanja povjerenja u ljude a ne da živimo na sumnjičenju i navodnoj krivici drugog. Samo onaj ko prihvati da nije bezgrešan oprostiće grešku drugome. Bezgrešnih nema i nije kukavičluk oprostiti bližnjem svom. To je hrabrost veća od druge hrabrosti. Sebičnost, pohlepa i kriminal kao logičan nastavak tako pogrešno nametnutog sistema dugo su ovu zemlju vukle unazad – a samo vjera, pomirenje, poštenje, sloga i pravda mogu da je povedu naprijed. Onaj ko je za pomirenje i slogu želi da čuje drugoga – poručio je Mandić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve