Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Mandić: Čekamo poziv Evrope sad, tražimo tačno onoliko koliko nam je narod dao

On očekuje da će naredne sedmice Državna izborna komisija proglasiti konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora

Čekamo poziv pobjednika na izborima, Pokreta Evropa sad. Imali smo podijeljenu Crnu Goru, na jedno strani su bili pobjednici izbora od 30 avgusta 2020. godine, a na drugoj strani DPS. Jedna ambasada nas ne vidi kao partnera, američka. Razmišljali smo zašto oni ruše postulate na kojima počiva demokratija u njihovoj državi. Nikakvo zlo nismo nanijeli Americi, ali očigledno da spolja postoje druga pravila. Voljeli bismo da je volja naroda neprikosnovena, tu volju su i ranije ometale ambasade. Bilo bi dobro da se svi uzdrže jer mi smo mlada demokratija i pokazaćemo zrelost ako se suprotstavimo pritiscima sa strane, izjavio je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić gostujući u emisiji „Press plus“ Adria televizije.

“Ako smo suverena država mi ćemo se tome oduprijeti. Oslanjanje na strane ambasade ne obezbjeđuje dugotrajnost koju vam garantuje poštovanje demokratskih principa. Već postoje negativna iskustva, što pokazuju vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića. Diobe koje nam serviraju služe tome da na kraju jedinu korist imaju oni koji arbitriraju koja vlada može ili ne može da bude. Gubi se svrha, ljudi se pitaju zašto sam glasao za nekoga ako će ambasade dirigovati time ko može u Vladu, a ko ne može“, rekao je Mandić.

On očekuje da će naredne sedmice Državna izborna komisija proglasiti konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora.

“Ako se to desi u roku od 15 dana treba da se konstituiše parlament, a onda u roku od mjesec dana da predsjednik države da mandat mandataru za sastav nove vlade. Očekujem da će mandatar biti iz pokreta Evropa sad. Imamo ubjedljive pobjede subjekata koji su trijumfovali 30. avgusta 2020. odsjetiću da je Jakov Milatović našom podrškom izabran za predsjednika Crne Gore, jer je u prvom krugu više glasova osvojio Milo Đukanović”, naveo je Mandić.

On je ocijenio da Bošnjačka stranka, u današnjoj situaciji, nije u poziciji da koči ili ne koči ulazak NSD-a i DNP-a u Vladu.

“Bilo bi prirodno da je obrnuto. Njima se ne daje za pravo da odlučuju o stvarima o kojima ustvari treba da odlučuju pobjednici izbora. U suprotnom prave se veliki problemi, građani znaju da ta vlada neće biti stabilna. Ne možete u politici, kao ni u životu, da radite stvari koje nemaju logiku“, istakao je Mandić.

Ustav, kako je podsjetio, omogućava aktuelnoj vladi u tehničkom mandatu da vrši vlast dok se ne izabere nova vlada.

“Demokratiju treba pažljivo njegovati. Ako gradite demokratiju na način da se preslikava volja većine na pravom ste putu i dobili ste povjerenje građana. Ako ulazite u nešto drugo imaćete strašne probleme kao politička organizacija“, poručio je Mandić.

Lider NSD-a je istakao da je narod na zadnjim izborima „svakome odredio mjeru“.

“Ne želimo da ulazimo na teren za ono što nam ne pripada. Mi smo drugi politički subjekt po jačini poslije Evrope sad i tražimo tačno onoliko koliko nam je narod dao, što se odnosi i na izvršni i na zakonodavnu vlast. O tome ćemo razgovarati sa mandatarom i budućom parlamentarnom većinom. Sve ćemo uraditi da dođe do kompromisa, a ako ne bude tako bićemo opozicija“, zaključio je Mandić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve