Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Mandić: Broj Roma i Egipćana biće važan faktor u kreiranju politika Crne Gore

''Parlament odlučio da oformi grupu za reformu izbornog zakonodavstva''

Broj Roma i Egipćana u Crnoj Gori, a koji će pokazati popis, biće važan faktor u kreiranju politika Crne Gore kada je u pitanju ta zajednica, kazao je presjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Kako je saopšteno iz Skupštine, on se danas sastao sapredstavnicima NVO Mladi Romi Samirom Jahom i Sultanom Bećom i nacionalnim koordinatorom za praćenje i sprovođenje “Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana” Sokoljom Beganajom.

“Mandić je zaključio da će ključni problem koji je iznešen na sastanku, a kada je u pitanju učešće Roma u političkom životu Crne Gore, prenijeti na kolegijumu sa predsjednicima svih parlamentarnih stranaka i apostrofirao da je parlament odlučio da oformi grupu za reformu izbornog zakonodavstva, u kojoj će se raspravljati i o danas iznešenim zahtjevima”, navodi se u saopštenju,.

Jaha je, dodaje se, čestitao Mandiću stupanje na funkciju i zahvalio se na izdvojenom vremenu.

Navodi se da je posebno istakao pitanje autentičnog političkog predstavljanja Roma u Skupštini Crne Gore, te dodao da je tokom prethodnih popisa bilo pritiska na pripadnike romske zajednice.

“Ovoga puta nema, popis je slobodan. Moja realnaprocjena je da u Crnoj Gori živi značajno više Roma nego što je prikazano na poslednjem popisu i uradiću sve što je u našoj moći da se spriječi nasilna asimilacija Roma”, naglasio je je Jaha.

Beganaj je, kako su naveli, istakao da se izdvajaju značajna sredstva za potrebe i probleme romske zajednice koja se daju brojnim organizacijama koje – vrlo malo rade -, ali prije raspodjele sredstava mijenjaju svoje statute kako bi se, prema njegovim riječima, predstavljali kao zaštitnici romske zajednice i aplicirali za sredstva koja se mogu mnogo bolje utrošiti od onoga što oni rade.

On je upozoro da se taj problem mora riješiti.

“Član NVO Mladi Romi Sultan Beća istakao je da imaju dobru saradnju sa predsjednikom Opštine Berane Vukom Todorovićem, te da je određeni broj problema riješen, ali da mnogi preostaju da budu riješeni, gdje je posebno istakao plavljenje naselja „Riverside“. On je uputio poziv predsjedniku Mandiću da posjeti romsku zajednicu u Beranama i vrtić u kojem boravi 39 djece romske pripadnosti”, navodi se u saoštenju Skupštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve