Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Mađarska očekuje da Crna Gora postane članica EU prije 2025.

Sve zemlje Evrope trebalo bi da budu članice EU i to je mantra koju zvanična Budimpešta stalno ponavlja, kaže Takač. Tako će, pojašnjava, Unija biti jača

Mađarska je najglasniji podržavalac proširenja u Evropskoj uniji. Komesar za Bregzit u Ministarstvu vanjskih poslova Mađarske Sabolč Takač ističe da je izlazak Britanije iz Evropske unije trenutno goruća tema a sve ostale u zaplićku ali napominje da je politika proširenja najuspješnija, istorijski gledano.

Foto: Ilustracija

„Tajming je uvijek nezgodan. Ali tako će uvijek biti. Moramo da radimo jako, Mađarska nije sama u Evropskoj uniji. Postoji grupa koju zovemo Prijatelji proširenja. Tu su, pored nas, još i Rumunija, Bugarska, Austrija, Češka, Slovačka, Poljska. Nadamo se i vjerujemo da će  nam se pridružiti Hrvatska i Slovenija“, naglašava Takač.

Sve zemlje Evrope trebalo bi da budu članice EU i to je mantra koju zvanična Budimpešta stalno ponavlja, kaže Takač. Tako će, pojašnjava, Unija biti jača.

Koliko zemlje Višegradske četvorke, države centralne Evrope – Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, podržavaju proces proširenje pokazuje samit zakazan za četrvtak u Pragu kad će se njihovi premijeri sastati sa kolegama sa Zapadnog Balkana.

„Šaljemo važnu poruku našim prijateljima u EU: mi želimo da ubrzamo proces proširenja, ali razumijemo i da su postavljeni uslovi koji moraju biti ispunjeni a reforme sprovedene“, poručuje Takač sa konferencije koju je organizovala ambasada Mađarske u Podgorici.

Proces pristupanja Evropskoj nije nije jednosmjeran, ističe glavni pregovarač Aleksandar Drljević i ukazuje da, ako evropska i crnogorska strana rade zajedno, konkretni rezultati su mogući.

“Naš cilj je da ispunimo sva mjerila u narednih pet godina, možda godina duže ili kraće. i onda nam ostaje da čekamo pravi momenat za konkretan pristup i članstvo”, naglašava Drljević i podsjeća da je samo još jedno poglavlje otvoreno, da su tri zatvorena i još nekoliko spremna za to.

U Izvještima Unije ranije se 2025. pominjala kao godina proširenja. Te prognoze, međutim, sve su tiše i rjeđe.

“Teško je prihvatiti da bi moglo da ne bude proširenja u narednih pet godina jer to značilo da smo ukupno deceniju bez nove članice. Očekujemo da prije 2025. vjerovatno Crna Gora i možda još neka država postanu članice Unije,”, poručuje Takač.

Optimizam postoji, kako u crnoogroskoj vladi, tako i među građanima kad je posrijedi članstvo, napominje Drljević.

“Vjerujem da za nas u Crnoj Gori ne postoji druga solucija”, zaključio je Drljević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve