Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Lovćenske straže uputile opoziciji inicijativu za bojkot popisa

Smatraju bilo kakav stav Evropske komisije i/ili Eurostata, u koliko bude na fonu odlaganja planiranog popisa, neće biti ispoštovan od strane Vlade Crne Gore

Patriotski pokret otpora “Lovćenske straže” uputio je crnogorskoj opoziciji inicijativu za organizaciju bojkota popisa stanovništva, domaćinstva i stanova.

”Demokratska partija socijalista se obratila komesaru za ekonomiju Evropske komisije gospodinu Paolu Gentiloniju i generalnoj direktorki EUROSTAT-a gospođi Mariani Kotzevoj ukazujući na pojedine elemente koji mogu ugroziti ovaj, za državu izuzetno značajan, proces Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova. Demokratska partija socijalista je to uradila na argumentovan i kvalitetan način i tu nema zbora”, ocijenili su u patriotskom pokretu.

Međutim, oni smatraju da je prethodno trebalo da lideri svih političkih stranaka i njihovi menadžeri usaglase stavove po tom pitanju i nakon toga izađu pred međunarodnu i crnogorsku javnost sa jedinstvenim detaljno obrazloženim stavom o neophodnosti odlaganja planiranog popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

”Na istovjetan način to su trebala uraditi nevladina udruženja kojima je ova tema bliska programskim opredjeljanjima što bi u snakom slučaju dalo na značaju. Poučeni dosadašnjim primjerima djelovanja i/ili nepoštovanja preporuka međunatodne zajednice, mi računamo da će komesar Paulo Gentilonij ispred Evropske komisije i generalna direktorka EUROSTAT-a gospođa Mariana Kotzevoj dostaviti mišljenje sa Preporukom bez konktretnog stava o poštovanju obaveznosti održavanja ili odlaganja popisa”,  naveli su u “Lovćenskim stražama”.

Međutim, smatraju bilo kakav stav Evropske komisije i/ili Eurostata, u koliko bude na fonu odlaganja planiranog popisa, neće biti ispoštovan od strane Vlade Crne Gore.

”Na ovakav naš stav nam ukazuju: već postojeće preporuke međunarodnih organizacija da popis ne treba sprovoditi u izbornoj godini,a podsjetili bi i na stav Venecijanske komisije iz maja 2021. o izmjenama tužilačkih zakona u Crnoj Gori, kao i na potpisivanje Ugovora 3. avgusta 2022 između Vlade Crne Gore i Crkve Srbije nezavisno od činjenice da Presuda koju je donio sud u Parizu ukazuje da je Crkva Srbije odgovorna za zločine genocida i etničkog čišćenja što nije bio ograničavajući faktot za Vadu Crne Gore da potpiše ovaj ugovor koji je veleizdajnički čin, i mnoge druge stuacije kada ih je Vlada Crne Gore ignorisala”, naveli su u saopštenju.

Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“ računa “da će srpski svetosavski klero-nacionalisti biti uporni da se popis održi od 1. do 15. novembra i pored preporuka međunarodnih organizacija da popis ne treba sprovoditi u izbornoj godini, da je Vlada faktički izgubila legitimitet, kao i nezavisno od stava Evropske komisije i/ili Eurostata.

”Shodno navedenoma a u smjeru preventivnog djelovanja Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“ poziva lidere suverenističkih političkih stranaka i njihove menadžere da lišeni jednostranih nametanja rješenja pod hitno usaglase stavove i iznađu model za odlaganje i i/li bojkot izbora kada bi javno pozovali svoje članstvo na podršku”, zaključili su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
04.10.2023-16:48 16:48

Kompletni DPS treba da bojkotuje izbore..i sve crnogorske stranke..