Od obnove nezavisnosti, za 14 godina, Crna Gora je ostvarila napredak u svim oblastima, kaže bivši slovački ambasador u Podgorici i predsjednik Republičke referendumske komisije František Lipka. Napredak je, kaže, evidentan na unutrašnjem i međunarodnom planu.

František Lipka

Lipka ističe da je na međunarodnom planu Crna Gora za 14 godina uspjela da se brzo i dobro smjesti na evropskoj i svjetskoj mapi, članstvom u međunarodnim i regionalnim organizacijama.

“Neobično je važno što je Crna Gora postala članica NATO-a, što je veoma važno za stabilnost. Crna Gora veoma je napredovala na putu ka EU”, navodi Lipka za TVCG.

Ističe da je Crna Gora danas prepoznata kao stabilan, predvidiv i pouzdan partner, kao država sa bogatom tradicijom i dinamičnom sadašnjicom i kao država koja je faktor stabinosti na Zapadnom Balkanu.

Zapaženi rezultati ostvareni su, navodi, i na unutrašnjem planu.

“Ja cijenim da je Crna Gora uspjela da zadrži multietnički sklad da uspostavi dobre odnose sa susjedima, ako se negdje problem pojavi onda nije uzrokovan Crnom Gorom i to je vrlo važno”, naveo je Lipka.

Kaže da je Crna Gora uspjela da dinamizira privredni rast i poveća zaposlenost.

Čini mu se da su naši ljudi danas ipak drugačiji.

“Postali su na neki način aktivniji, odgovorniji, spremni da se bore sa životom da vode brigu o sebi i to je jako važno”, zaključio je Lipka.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve