Srijeda, 22 Maja, 2024
Rubrika:

Let embraRerom u istorijski aut

,,Konačno je narod naučio da se ne kaže saslušanje, upriličeno povodom nečega, nego kontrolno SAŠUŠTANJE, ma što to značilo, pa sjajno neshvatanje zašto je proćerani ambasador Srbije nikšićanin Božović proglašen PERSONOM NON GRATIS, pa PIJATET za uspomenu punu poštovanja''

Piše: Slavko Mandić

E jadni Amerikanci. Da znaju koliko ne znaju, onda bi znali da im je jedini spas bio da čuju kakve poruke za njih, ali i čitav svijet ima onaj svjetski a naš vanvremenski mudrac, opšti čudotvorac, genijalni svetosavski proizvod, vrhovni apostol cnogorskog apostolata. Čućemo samo njemu razumljive konstrukcije, koje su vjerovatno proizvod dugogodišnjeg studioznog rada u duhovnim katakombama, iz kojih je izašao kao hodajući recidiv vremena opšteg pojma. Koristeći rečenicu kao razumljivo prevozno sredstvo za opštu komunikaciju riječima, OVAJ će u nju ubačiti toliko noviteta da će se ozbiljna nauka o jadu zabaviti. Dobro će joj doći, ali premnogo je čak i za nju, jer prosto svjetska nauka nije u mogućnosti toliko da stiže obraditi samo za jednu godinu.

Svrsishodni vrhovnik se povremeno obrati javnosti. Uglavnom kad ga neko (bes)potrebno načepi, pa što će kukavac no da odgovori kako i priliči junaku s opšteg bojnog polja. Konačno je narod naučio da se ne kaže saslušanje, upriličeno povodom nečega, nego kontrolno SAŠUŠTANJE, ma što to značilo, pa sjajno neshvatanje zašto je proćerani ambasador Srbije nikšićanin Božović proglašen PERSONOM NON GRATIS, pa PIJATET za uspomenu punu poštovanja. Po nešto od svega od njega se čulo i u SKUPČINI Crne Gore.
Ovaj nekadašnji posredni ljubimac američke ambasadorke na odlasku posebno je oduševio javnost planete objašnjenjem kako vjera pomjera planine i tvdnjom da se to zaista desilo. Znači, zna čovjek, a možda je i sam vidio, ili čak učestvovao u akciji brda, vjere i snage razuma pri pomjeranju lijevo ili desno, naprijed a posebno nazad. Možda?

Vrhovni apostol se proslavio i obaranjem dosadašnje teze da je u zdravom tijelu zdrav duh. Otkrivač je nove, koju je svečano izgovorio u Crnoj Gori, a moga je po svijetu đe je htio. Ovaj umni svjetski napredak, prije ispravka DOGME, ili ploskule kako izvorno reče, da je u zdravom tijelu zdrav duh, sad glasi: U ZDRAVOM DUHU ZDRAVO TIJELO!

Genijalno, kad čovjek malo bolje promisli. ON se śetio koristeći domaću pamet, a ne neko drugi. Koliko bi samo on još moga da se śeti tako važnih konstrukcija da ga ne ometaju ovi koji bi doma da ga pošlju. I ha ha.

Koliko volja ište. Jer nije svako ON, što je lako dokaziva činjenica. Zato je jedinstven i kad ode, a biće, kako je sam jednom prilikom kazao za odlazećeg iz života, LJUDSKI NADOKNADIV. Možda će, kad odleti sa ove apostolske pozicije to učinjeti avionom, EMBAER ili ispravljeno EMBRARER, a ne Embraer. Što ćete, opet oni stari umiješali prste.

Koliko je ovaj faktor važan za opšte društveni preporod, misli se na vrijeme odlaska, po mogućnosti što hitnijeg, najbolji je dokaz njegova riječ na gala večeri koju je organizovala Američka privredna komora. Ovaj duhovno kreativni um je prisutnima saopštio da se na ovim prostorima dešava „endemska korupcija“. To bi trebalo da znači da se radi o korupciji o vanzakonskoj kategoriji sa ograničenim izvornim rasprostranjenjem, izvan kojeg je, prirodno nema.

Ameri zanijemili od čuda. Neka, neka vide iz čije ruke su sad svoju istrgli. Da bi je dali nekome ko bi kupovinom zlatnog glasa da izmijeni demokratiju na djelu. To ne može, kazao je, dodajući hrabro da zdrava Crna Gora može biti samo ako je zdrava demokratija.

To oko demokratije koje, kako smo viđeli u godini iza, baš nešto i nema za sve, jer je ona kod nas ograničena na vladavinu prava samo za vlasnike partijske knjižice, rođake, kumove, ženu, đecu, prijatelje. Zato ta istrgnutost iz opšteg konteksta nije imala neku posebnost niti je baš skrenula pažnju gala društva.
Ali ima jedna koja jeste. To je tvrdnja Alibabe i 12 razbojnika, kako izmijenjena bajka kaže, da će uskoro ON potpisati značajan sporazum o investicionom poduhvatu koji će ući u istoriju Crne Gore.
Tako to rade oni koji umiju. Bez obzira što su svjesni da će biti oćerani, takođe istorijski, jedinstvenjaci se ne obrću na vlastitu zlu sudbinu. Oni potpisuju istorijska čuda, a neka ovi drugi korumpirani embrari ili tako nekako, ustvari endemi, ćeraju koliko god hoće. Istorijski uspjeh mu niko neće nikad uzet. Ostaće zabilježen zlatnim slovima za vjeki vjekova. Aminnnnn!

Ali još samo malo oko „zlatnog“glasa. Može li to baš tako, da premijer javno kaže da se pripremala politička korupcija, koja je preduslov visoke korupcije, da smo svi śedoci toga kažnjivog djela po krivičnom zakonu, a da niko nije reagovao. Pa ni sam zakon? Izgleda da može. Jer premijer nije dugme, pa da ga otkopčavate i zakopčavate kako oćete? Ali, izgleda da bi mogao biti, ako je to potreba Crne Gore, za koju se daje sve. Pa i transparentnost u koju se zakleo premijer, a koju niko na svojoj koži nije ośetio. Nije ni mogao, jer toga proizvoda u ovoj prolaznoj godini nije ni bilo.

Nije ovaj um džabe prvi um klerodržave a da se ne śeti da izvuče zeca iz rukava kad najviše treba. Američka privredna komora, gala gosti i gala večera, gala i on takav, posegnu direktno za Bajdena. Tu su neđe po funkciji pa mu se može. Stoga, kako je Bajden rekao, prozbori premijer, da korupcija nagriza ekonomske jednakosti, kaže i on. Baš kao Bajden. Gotovo identično! Želimo, dodade, ničim izazvan, da pokušamo smanjiti stopu siromaštva i da povećamo kupovnu moć građana.

Fantastično! Svaka čast!

Za narod, nego za koga drugoga. To je ta Evropa sad od koje svi strepe pa oće da ga miniraju nečesovom endemskom korupcijom.

Neće moći ove noći, zapjeva uz aperitiv čudotvorac, sad sigurniji nego ikad, da je jači nego ikad.

Mada…

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lovćen
18.12.2021-07:12 07:12

Leti leti Zdravenio pa na deponiju sleti đe ti je mjesto.

spas
18.12.2021-12:33 12:33

Ni držanja ni znanja polituičkog. Crkveni miš i vrijeme mu je da se uvati u mišolovku.

Let embraRerom u istorijski aut - Beta Vet Co.
18.12.2021-19:25 19:25

[…] Read More […]