Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Leposavić: Ograničavanje ljudskih prava treba da bude izuzetak a ne pravilo

Leposavić je istakao da ljudska prava ne smiju biti neka posebna, izdvojena grana prava već integralni dio i razlog zbog kojeg postoji cjelokupan pravni sistem

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić učestvovao je danas na konferenciji ”(Ne)poštovanje ljudskih prava tokom pandemije COVID-19” koju je organizovala Građanska alijansa u saradnji sa Evropskom unijom u Crnoj Gori, Savjetom Evrope i Ombudsmanom povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava danas, saopšteno je iz ministarstva pravde.

Leposavić je istakao da ljudska prava ne smiju biti neka posebna, izdvojena grana prava već integralni dio i razlog zbog kojeg postoji cjelokupan pravni sistem.

”Ograničavanje ljudskih prava treba da bude izuzetak a ne pravilo. Kada su ta ograničenja nužna, kao što je sada slučaj sa borbom protiv Kovida 19, važno je da se ograničenja ne pretvore u poništavanje garantovanih ljudskih prava. U redovnim okolnostima, jedino ali važno ograničenje svačijeg ljudskog prava jesu jednaka prava drugih.”

Ministar je istakao značaj rada Ombudsmana i predložio bližu saradnju, naročito u postupku izrade zakonskih predloga koji imaju uticaj na stanje ljudskih prava. On je naglasio da je važno da se državni organi i cjelokupno društvo posvete zaštiti i odbrani prava svih ugroženih grupa.

”Posebno želim da naglasim novine koje su planirane a tiču se zaštite prava lica sa invaliditetom. Prva aktivnost u tom pravcu biće otvaranje novog direktorata u ministarstvu za zaštitu prava OSI”, kazao je ministar

Leposavić se zahvalio nevladinom sektoru na njihovom radu i javnom angažmanu kao i ambasadorkama Savjeta Evrope i Evropske unije u Crnoj Gori, gospođi Đakumopolo i gospođi Popa istakavši značaj aktivnosti Evropske unije u Crnoj Gori kao i činjenicu da Evropski sud za ljudska prava predstavlja jednu od najvažnijih institucija u istoriji međunarodnog prava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve