Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Leković: Postupak izbora članova Savjeta ASK-a mora biti brz i efikasan

Poslanik podsjeća da ovaj Odbor nadgleda i analizira rad državnih organa, institucija, organizacija i tijela u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

Donošenje odluke o pokretanju postupka izbora članova Komisije za sprovođenje izbora članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) važan je početni korak ka institucionalnom uređenju ove institucije, koji je međutim morao i mogao biti napravljen i mnogo ranije, a ne tek nakon 71 dan koliko je proteklo od dana održavanja prve sjednice Odbora za antikorupciju, poručio je poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković.

“Sa druge strane, to što ni na današnjoj drugoj sjednici ponovo na dnevnom redu nijesmo imali izvještaj Agencije za sprječavanje korupcije odnosno ni prisustvo predstavnika i rukovodilaca ove institucije, zabrinjava i dovodi u pitanje ulogu Odbora za antikorupciju, koja apsolutno ne smije biti samo formalne prirode”, naveo je Leković u saopštenju za medije.

Poslanik podsjeća da ovaj Odbor nadgleda i analizira rad državnih organa, institucija, organizacija i tijela u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Takođe, smatram da je moj predlog na današnjoj sjednici Odbora, koji je bio usmjeren ka ubrzanju procesa izbora kandidata, bio racionalan s obzirom da po tumačenju Zakona o sprječavanju korupcije nije bilo smetnji da već danas raspišemo konkurs za izbor članova Savjeta, čime bi skratili proces koji u ovom slučaju i na ovaj način može potrajati i duže od tri mjeseca. Da je na današnjoj sjednici raspisan konkurs taj period bi bio kraći bar za mjesec dana, što je značajno i veliko kada se uzme u obzir da Agencija već 7 mjeseci nema kontrolni i nadzorni organ”, dodao je Leković.

Na kraju, navodi da zbog svega prethodno navedenog kao i zbog aktuelnog stanja u Agenciji smatra da proces izbora “mora biti brz i efikasan, kako bi što prije, na zadovoljstvo svih, Agencija za sprječavanje korupcije dobila reprezentativan Savjet”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COG-CRNOGORSKA OSLOBODILAČKA GERILA
29.02.2024-11:39 11:39

Transparentno i nepolitički ka što ste arhitektu niskogradnje Kolića iz vaše partije ufoteljili da prati letenje aviona.