Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Lekić: Vaninstitucionalna borba za opstanak građanske Crne Gore

''Kada nemate institucije na koje možete da se oslonite, morate da se okrenete vaninstitucionalnoj borbi. To je iznuđeno rješenje u situaciji kada imamo parlament koji ne može da uspostavi dijalog'', pojašnjava Lekić

Građani na protestima vode vaninstitucionalnu borbu za opstanak građanske Crne Gore, a sa Belvederom je sve počelo, kazala je potpredsjednica Socijaldemokrata (SD) Milica Lekić u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV.

“Kada nemate institucije na koje možete da se oslonite, morate da se okrenete vaninstitucionalnoj borbi. To je iznuđeno rješenje u situaciji kada imamo parlament koji ne može da uspostavi dijalog”, pojašnjava Lekić.

Dodaje da građani u trenutnoj situaciji ne mogu da ostvaruju Ustavom zagarantovana prava.

“Pritom imate obezglavljivanje institucije Predsjednika”, ističe Lekić.

Napominje da niko personalno ne brani predsjednika države Mila Đukanovića, već instituciju predsjednika zbog izglasavanja neustavnog zakona.

“Treba da razmišljamo o skorom organizovanju parlamentarnih izbora, izboru sudija Ustavnog suda i povlačenju Zakona o predsjedniku, ali i o tome šta će se desiti u međuprostoru”, navodi Lekić.

Upozorava da je partijskim zapošljavanjem energetski sektor doveden do vrlo nezavidne pozicije.

“Ogroman je broj novozaposlenih u CEDIS-u, MUP-u, EPCG, Rudniku uglja, dok su godinama unazad govorili da kada dođu na vlast neće biti partijskog zapošljavanja”, ističe Lekić.

Sljedeći korak uoči raspisivanja vandrednih parlamentarnih izbora, kako navodi, treba da bude čišćenje biračkog spiska i uklanjanje duplo upisanih birača.

Lekić dodaje da postoji veliki broj problema koje treba rješavati, a na koje upozorava i međunarodna zajednica.

Ističe da je skupštinska većina pozivala na izlazak na izbore kada je mislila da je pogodan trenutak za njih, dok se sada oglušuju o otvorene pozive da se mandat vrati građanima.

“42. i 43. Vlada su se na svaku poruku od EU oglušili. Jasno je na kom smo putu sa ovom parlamentarnom većinom”, poručuje Lekić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve