Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Kurti: Srbija pokušava da pretvori Crnu Goru u Ukrajinu

U intervjuu za Dojče vele kazao je da Srbija zemlje koje nisu u Evropskoj uniji – Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, pa čak i Sjevernu Makedoniju – ne priznaje kao prave, već ih smatra privremenim državama

Sve je evidentnije da se Srbija na Zapadnom Balkanu ponaša kao Ruska Federacija – Republiku Srpsku u Bosni pokušava da pretvori u Bjelorusiju, a Crnu Goru u Ukrajinu, kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti.

U intervjuu za Dojče vele kazao je da Srbija zemlje koje nisu u Evropskoj uniji – Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, pa čak i Sjevernu Makedoniju – ne priznaje kao prave, već ih smatra privremenim državama.

Srbija mora da se mijenja

Komentarišući koncept “Otvorenog Balkana”, Kurti je rekao da više voli inicijative unutar Evropske unije (EU).

“Postoji suštinska razlika između situacija u kojima se nalaze Albanija i Kosovo, jer Srbija priznaje Albaniju kao državu, a Kosovo ne. To odbijanje Kosova od strane Srbije dovodi do diskriminacije naših građana. Dakle, dok jedan albanski državljanin sa svojim pasošem može da putuje u Srbiju, državljanin Kosova ne može, jer se naši dokumenti u Srbiji ne priznaju” istakao je Kurti.

Da bi Balkan bio otvoren i slobodan, dodaje on, Srbija mora jednom zauvijek da se promijeni.

“Ukoliko sarađujemo sa Srbijom koja se ne mijenja, to Srbiji neće pomoći. Više volim inicijative unutar Evropske unije. Podržavamo Berlinski proces i zajedničko regionalno tržište, koje je proizašlo iz njega, kome su naravno potrebni sloboda kretanja i kvalifikacije, kao i priznavanje stručnih i fakultetskih diploma – ali Srbija to ne prihvata kada se radi o Kosovu”, rekao je Kurti.

Nema dogovora izvan okvira EU

Kurti optužuje srpsku vladu zato što se ne nastavlja dijalog između Srbije i Kosova. Dodaje da, izvan okvira EU, Kosovo i Srbija ne mogu da postignu nikakav dogovor.

“U postizanju sporazuma Evropska unija bi trebalo da bude posrednik. I taj sporazum bi trebalo da se bazira na međusobnom priznavanju, ono bi trebalo da bude centralni aspekt. Trenutno je situacija takva da Srbija ne priznaje Kosovo, niti Kosovo priznaje Srbiju. Nepriznavanjem zločina počinjenih na Kosovu, dakle zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i genocida, Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, jer vlast u Beogradu to smatra rezultatom našeg oslobodilačkog rata, ali pritom zaboravlja da su zločini Srbije primorali NATO da u Evropi interveniše protiv države koja je pokušala jedan narod da protera, ubije i siluje” istakao je Kurti.

IzvorDW

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
10.11.2021-19:37 19:37

gospodine Kurti,tuzno je vidjeti vaseg albanca Ramu..da se sprijateljio sa srbijancima..koji su izvrsili zlocin na kosovskim albancima..Jako nemoralno..nesto se skriva iza toga..neki interesi,,neka zavjera..