Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Krstović: Zna se dokle je Zeta i ko god pristane da se makar i za pedalj smanji naša teritorija, za isto će snositi punu odgovornost

Kako je istakao, u namjeri da okolnosti i situaciju usmjere u ispravnom pravcu, Demokrate Zete će objaviti zvanična dokumenta koja će Zeti značajno pomoći u nastojanjima da svoju teritoriju zaokruži na jedini ispravan način, u saglasju sa istorijskim činjenicama

Građani Zete su danas imali priliku da uvide da su zetski DPS i Mihailo Asanović sa svojim odbornicima, sijamski blizanci. I jedni i drugi se bave perifernim pitanjima za građane Zete, a u međuvremenu Zeta bije presudnu bitku za ispravljanje istorijske nepravde, kazao je Luka Krstović, predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Zeta.

“DPS je Zetu unazađivao decenijama i mislili smo da je tome došao kraj, a isto je nastavio i Mihailo Asanović sa katastrofalnim rukovođenjem lokalnom upravom i pristupom samom procesu razgraničenja”, kazao je Krstović.

Kako je istakao, u namjeri da okolnosti i situaciju usmjere u ispravnom pravcu, Demokrate Zete će objaviti zvanična dokumenta koja će Zeti značajno pomoći u nastojanjima da svoju teritoriju zaokruži na jedini ispravan način, u saglasju sa istorijskim činjenicama.

“Naime, u knjizi Monografija Zete iz februara 2017. godine, uzima se kao relevantan podatak objavljen u knjizi ,,Rečnik mesta” iz 1925. godine, u izdavaštvu Narodne prosvete. Taj podatak govori o tome da je prilikom Popisa stanovništva 1921.  godine, u Gornjozetskoj opštini živjelo 2 013 stanovnika a da je Zabjelo bilo zaseok u Gornjozetskoj opštini sa 8 domova i 54 stanovnika. Dalje, u knjizi ,,Definitivni rezultati popisa stanovništva” od 31. marta 1931. godine, u izdavaštvu Državne štamparije, navodi se jedan veoma zanimljiv podatak. Tadašnje tri Zetske opštine, u Zetskoj banovini: Gornjozetska, Donjozetska i Mataguška, su imale 7945 stanovnika a grad Podgorica 7296, značajno manje nego tadašnja Zeta. Činjenice u potpunosti idu u prilog višegodišnjem stremljenju Demokrata Zeta da se uvaže zvanični podaci i da Zeta treba da bude mnogo veća nego što je to danas”, kazao je Krstović.

Prema njegovim riječima, uzevši u obzir ove važne podatke, ne smije se dozvoliti da se opet Zeti oduzme njena teritorija.

“Ni jedan Zećanin nema pravo da popusti u našim zajedničkim ambicijama da Zeti vratimo oduzetu zemlju. Granica zetske opštine treba da bude pomjerena 2 kilometra sjeverno od današnje zvanične razdjelne linije koja prolazi kroz Kombinat aluminijuma. Groblje i Crkva svetog Nikole u Matagužima, koje se nažalost zaboravilo od strane zetske vlasti zbog što hitnije prodaje najvrednijeg zetskog zemljišta stranim kompanijama, su uvijek bili i biće sastavni dio Zete! Zna se dokle je Zeta i ko god pristane da se makar i za pedalj smanji naša teritorija, za isto će snositi punu odgovornost”, poručuje Krstović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve