Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Krapović: Ako bude postojala potreba za povećanjem broja vojnika na Kosovu, možda će se tako nešto naći na dnevnom redu

Ministar odbrane kaže da će odluku donijeti na osnovu bezbjednosne procjene

Ministar odbrane Dragan Krapović rekao je da Crna Gora odluku o eventualnom povećanju broja vojnika u misiji KFOR može donijeti samo u Skupštini, a a takvu odluku, kako je rekao, može samo predložiti na Savjetu za odbranu i bezbjednost.

Rekao je da, od kada je on ministar, nije održana nijedna sjednica Savjeta.

”Samim tim, takva odluka nije mogla biti donešena. Ono što je bilo planirano kao povećanje za Bugarsku od nekoliko vojnika koji će biti u ovom drugom ili trećem kontigentu jesu posljedica odluka koje su ranije donešene od strane Skupštine i Savjeta. Ono što budu zahtjevi i stavovi 44. Vlade ja ću jasno iskomunicirati sa prije svega Briselom, predložiti povećanje ili smanjenje broja vojnika u bilo kojoj misiji, pa tako i u misiji na Kosovu. KFOR je uvijek dobrodošao što se tiče obje strane i što se tiče Beograda i Prištine”, naveo je Krapović.

”Ukoliko bude postojala potreba za povećanjem broja vojnika na Kosovo, možda će se tako nešto naći na dnevnom redu”, rekao je Krapović na pitanje Pobjede zašto naša zemlja ne povećava broj vojnika na Kosovu, te da li to ima veze sa potencijalnim protivljenjem njihovih budućih koalicionih partnera iz bivšeg DF-a.

Krapović je ocijenio i da je situacija na sjeveru Kosova stabilna trenutno, ali nije dobra.

To, prema njegovom mišljenju nije političko pitanje.

”Ja moram da vidim što su analize, što je ukupno stanje i na osnovu toga predložim odluku savjetu.Ne bi je trebalo predlagati na političkoj platformi, već na nečemu što je bezbjednosna i što je vojna procjena”, rekao je Krapović.

Govoreći o slučaju Radanovići, kazao je da je disciplinski tužilac je na njegovu inicijativu pokrenuo postupak.

”Ja se sa političkog nivoa nisam miješao osim da se obezbijedi sve što po zakonu treba bude sprovedeno. Imali su jedan sastanak na kome su otvorili komunikaciju, a 6. februara će imati saslušanje. Imam neke svoje stavove i opažanja koja ću ostaviti za Savjet i Vladu”, kazao je Krapović.

Na pitanje da li je bilo komunikacije sa Hrvatskom oko školskog broda “Jadran” i da li zakazan novi sastanak, kazao da nije bilo sastanka i komunikacije.

”Sastanak je bio zakazan i ja sam bio voljan da razgovaram. U emisiji su me pitali da li sam spreman da pregovaram o vlasništvu. Smatram da to pitanje nije samo za mene nego za cijelu Vladu. Ali, smatram da ‘Jadran’ legalno pripada Crnoj Gori”, ponovio je Krapović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve