Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Krah projekta manjinske vlade: Abazović i Joković imaju više ministara od procenata podrške

URA, CIVIC, Albanska Alternativa i SNP imaju ukupno 14 ministara u projektu manjinske Vlade. Taj broj ministara je duplo veći nego što je snaga svih tih stranaka na državnom nivou u procentima. To samo govori da su vanredni parlamentarni izvjesni, jer je postojeće stanje neodrživo

Lokalni izbori u 14 opština koji su održani u nedjelju jasno su pokazali da je projekat manjinske vlade doživio totalni krah. Rezultati izbora glavnih nosilaca projekta manjinske Vlade predsjednika URA i SNP Dritana Abazovića su doživjeli totalni fijasko. Slabije od očekivanog prošla je na lokalnim izborima i DPS koja je obezbijedila podršku takvom projektu kojem je izglasano nepovjerenje u parlamentu još prije dva mjeseca.

URA jedva preko cenzusa

Samo dvije godine nakon parlamentarnih izbora i euforije koju je tada doživio kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Abazović sa svojim pristalicama i saborcima, u nedjelju veče je prerasla u dramu, koja će za koji mjesec biti vrlo vjerovatno pretvorena u priču sa tužnim krajem. Da će doći do takvog epiloga govore brojke.

Kada se saberu svi osvojeni glasovi pokreta URA na izborima, oni su dobili oko 3,3 odsto glasova. To je podatak za državni nivo. Kada se u nedjelju osvojeni glasovi saberu sa ostatkom opština dolazi se do cifre od oko 13 hiljada glasova što bi URA dovelo na nekih 4,8 odsto.

Brojke su neumoljive i govore da je ta stranka samo u Podgorici osvojila oko 4.000 glasova manje ili da je prošla 40 odsto slabije nego prije dvije godine! Treba naglasiti da je URA za te dvije godine imala u rukama sve poluge državnog aparata koje je bahato koristila uz svu medijsku logistiku, a od nedavno i vrlo uticajan aparat MUP, ANB i druge službe. U Baru, rodnom gradu ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića, ta partija dobila je tri mandata, a očekivala je pet. U Kolašinu i Budvi su dobili po jedan mandat.

U Budvi iz koje dolazi poslanica Božena Jelušić i njena snaha državna sekretarka Milijana Jelušić, URA je dobila jedva jedan mandat. Partija Abazovića je u koaliciji sa SNP u Pljevljima dobila dva mandata. Cenzus nijesu prešli Joković i Abazović u Tivtu, što  najbolje pokazuje njihovu stvarnu snagu. Očito da se taj spoj ne sviđa građanima Tivta, ali ni u ostalim opštinama.

SNP potonuo

SNP koji je bio nekada velika stranka ulazi u fazu iz koje će vjerovatno zakoračiti u vanparlamentarni status, jer su prvi put od osnivanja prije 25 godina ostali bez svog predstavnika u lokalnom parlamentu Podgorice. Nosilac liste mlađani Vuksanović sa dvije državne plate iz članstva Borda direktora djelovao je pristojno, ali ovi izbori su pokazali da tako nešto nije na cijeni. Pristojnost Vuksanovića nije mogla eliminisati sirove nastupe njegovog šefa partije Vladimira Jokovića što je dokazano najgorim rezultatom u istoriji te partije. SNP je imao, kao i URA, na raspolaganju sav državni aparat, ali ni to nije pomoglo. Kada se saberu svi rezultati SNP je već sada na oko 2,2 odsto podrške. Tako da je vanparlamentarni status izvjesan. Pobjeda u Plužinama ne može donijeti dovoljan zamah za ozbiljan rezulat na državnom nivou.

Parlamentarni izbori izvjesni

URA, CIVIC, Albanska Alternativa i SNP imaju ukupno 14 ministara u projektu manjinske Vlade. Taj broj ministara je duplo veći nego što je snaga svih tih stranaka na državnom nivou u procentima. To samo govori da su vanredni parlamentarni izvjesni, jer je postojeće stanje neodrživo. Izbori su ono od čega će URA i SNP da bježe i da se koprcaju, ali taj proces je neminovan, jer je narod izabrao promjene.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bot
25.10.2022-07:27 07:27

Aktuelna tema je kako je Dritan prosuo Mila na izbore. Izuo je iz gaća Bemax -kojainsku koaliciju. Pospremio je malobrojne glasne bukače crnogorskih nacionalista. Sada da se hapse svi pripadnici kriminalnih klanova.
Živjela suverena Crna Gora

COL
25.10.2022-07:35 07:35

Jokoooo, o Jokooo javi se da znamo jesi živ zabrinuti smo….

Mikola
25.10.2022-08:32 08:32

hehehe.neznavenjaci

COL
25.10.2022-08:59 08:59

URA je ispušena lula ili bolje rečeno odbačeno sladostrasno pomagalo od latexa. Sad više nikome ne treba već je vuču ka sirotu za sramotu….

Bajo
25.10.2022-23:07 23:07

Mrš četničino